Verduurzamen woningen 3
Akkrum/Nes - 29-06-2023
Column
Nieuws van Duurzaam Akkrum Nes
Tekst: Tineke Cazemier
Maandelijks zullen we u meenemen in de activiteiten van Duurzaam Akkrum Nes (DAN) en een inkijk geven in de projecten waar DAN zich hard voor maakt.
In deze eerste serie columns willen we vooral kennis en informatie delen over het verduurzamen van bestaande woningen. Het is een hele klus om een oudere woning te verduurzamen. Waar moet je beginnen? Hoe betaal je het? Waar moet je op letten?
In deze eerste serie columns willen we vooral kennis en informatie delen over het verduurzamen van bestaande woningen. Het is een hele klus om een oudere woning te verduurzamen. Waar moet je beginnen? Hoe betaal je het? Waar moet je op letten?
Om antwoorden te vinden op deze vragen ben ik op bezoek bij Chris Boessenkool. Aan de Lange Miente heeft hij samen met Esther Vinke in 2012 een huis gekocht uit 1951. In de loop van de jaren is hun huis grondig verduurzaamd. Hierbij het laatste deel van hun verhaal.
In coronatijd zakten Chris en Esther letterlijk door de vloer. Chris vertelt: “Een uitgelezen moment om deze aan te pakken en na te denken over wat we daarmee wilden. We wisten dat we op termijn ons huis wilden verwarmen met een warmtepomp. Dat betekent dat je daar al rekening mee moet houden bij de keuzes die je maakt als het gaat om de vloerverwarming. We kwamen uit op een droogbouwrenovatievloer met daarop een gietvloer met een lage temperatuur vloerverwarming. Voor onze situatie het meest geschikt”.
Chris vervolgt: “De vloerverwarming heeft nog een tijdje op de verwarmingsketel gedraaid. We hebben de tijd genomen om op onderzoek uit te gaan welke warmtepomp in onze situatie het beste zou passen. De experimenteerfase met de aanleg van warmtepompen is inmiddels voorbij en de markt is nu volop aan het innoveren. Daardoor zijn er verschillende systemen op de markt. Bij de keuze voor ons systeem (monoblock warmtepomp) heb ik veel gehad aan de site https://doehetzelfenergie.nl“.
Om het juiste vermogen van de warmtepomp te kunnen bepalen heeft Chris een energieverliesberekening gemaakt van hun huis. Dit kun je natuurlijk ook door een gespecialiseerd bureau laten doen. Op basis van deze berekening kan het meest efficiënte systeem worden bepaald en voorkom je de aanschaf van een te zware warmtepomp.
Inmiddels is het juni en is een warmtepomp met een vermogen van 6 kW geïnstalleerd. De kers op de taart! Naast verwarmen, kan het systeem de vloer koelen en voorziet het in warm water. Hiermee is het huis uit 1951 klaar voor de toekomst!
Het laatste woord is aan Chris en Esther: “Het verduurzamen van ons huis is een leerzaam proces geweest waar we veel voldoening uit hebben gehaald en op onze manier dragen we een steentje bij aan de transitie naar een meer duurzame wereld”. Tot slot Chris zijn tips: “Bijna elk huis is geschikt voor een warmtepomp, laat je goed informeren, ga vooral zelf op onderzoek uit en dan gewoon doen!”
Foto: Opbrengst zonnepark Leppagreide in mei in MWh en het aantal huishoudens dat van stroom kon worden voorzien.