Jirnsum - 10-08-2020

 

In maart 2014 werd er op de jaarvergadering van Plaatselijk Belang Jirnsum aangekondigd dat woningbouwvereniging Elkien van plan was om de 25 “bejaardenwoningen” van Dekemahiem te gaan slopen en werd het dorp gevraagd mee te denken over een nieuwe invulling van het terrein. Tijdens die vergadering ontstond spontaan een groepje dat voor behoud van Dekemahiem was.

 

Er werd een handtekeningen actie gehouden en het bleek dat Jirnsum voor behoud van de woningen voor het dorp was. Het groepje van 6 personen dat ontstaan was in 2014 werd in 2015 de Vereniging Doarpskorporaasje Jirnsum (VDJ). Er moest toestemming van het ministerie komen om als niet-woningbouwvereniging deze sociale huurwoningen te kunnen kopen.

 

Daarvoor had VDJ onderhandelingen gevoerd met Elkien over de voorwaarden van de overname. Hierbij kreeg VDJ steun van de Gemeente Leeuwarden, de provincie Friesland en de Rabobank. Doel van VDJ was het behoud van de 25 woningen. Beoogde bewoners zijn starters, eenpersoonshuishoudens, studenten en senioren. Aspirant-huurders moeten een connectie met Jirnsum hebben.

 

Momenteel zijn de meeste woningen gerenoveerd en hebben o.a. dakramen gekregen. Het aantal verhuurde woningen is bijna constant 100%. Verder is het doel van VDJ dat eventuele winst ten goede komt aan het dorp. Dan komt er het bericht van het bisdom Groningen, dat men het kerkgebouw van de RK-kerk wil afstoten. De VDJ richt de anbi-stichting “Stichting Kerkelijk Erfgoed Jirnsum” op. Doel is het behoud van het kerkgebouw en de pastorie. De pastorie wordt voor bewoning verhuurd. Over het gebruik van het voormalig kerkgebouw wordt nog hevig nagedacht. Er is nog twee keer per maand op donderdag een dienst. Verder kan het gebouw gebruikt worden voor begrafenissen, tentoonstellingen, optredens van koren etc.

 

En toen kwam ook nog het winkelgebouw midden in het dorp dat ook in het bezit van Elkien was te koop. De VDJ heeft ook dit gebouw overgenomen van Elkien. Het doel hierbij is vooral het stimuleren van de levendigheid in het dorp. Eerst is er een fietsenwinkel in geweest en momenteel is er een witgoed handel.

 

Vereniging Doarpskorporaasje Jirnsum

Kerkebuurt 13 9011 VM Jirnsum

06 - 21 94 59 66

info@vdj.frl

 

Foto gemaakt bij de overhandiging van de cheque van € 50.000,- uit het stimuleringsfonds van de Rabobank.

Naar overzicht

Laatste nieuws

Meer Nieuws Archief Columns


LEES MEER kerstkaartenmmweb
26-10-2020

Stuur deze Kerst persoonlijke kaarten

LEES MEER schermafbeelding-2020-11-25-om
25-11-2020

Wintersporten in eigen land

LEES MEER logo-engelenproject
25-11-2020

Engelenproject in Akkrum/Nes

LEES MEER 201118doaprskeamer-akkrum-open
25-11-2020

Doarpskeamer Akkrum opent kerstwinkeltje

LEES MEER logo-hartstichting
25-11-2020

Opbrengst inhaalcollecte Hartstichting, ReumaNederland en Longfonds

LEES MEER 3-goede-doelen-4-november-2020
25-11-2020

Handwerkcafé Grou doneert aan 3 goede doelen

LEES MEER fotografie-jelly-mellema-9480
18-11-2020

Fusie Boermans en Heslinga & de Vries Uitvaartzorg

LEES MEER unknown-1
18-11-2020

Sinterklaasactie De Ynbring

LEES MEER fnp
18-11-2020

FNP wol fûns finansjele problemen sportferieningen en doarpshuzen

Over ons

Drukwerk en een website zijn het visitekaartje van uw onderneming. Of het nu gaat om kranten, folders, brieven, huisstijl of direct marketing. Als Media bedrijf weten wij dat en kunnen wij dit voor u verzorgen. Van opmaak, vormgeving, drukken tot en met distributie. Desgewenst kunt u de volledige verzorging van uw flyers of geadresseerd drukwerk aan ons uitbesteden.

Vragen?

Bel ons, stuur een e-mail of laat u terugbellen:

MiddelPunt Media

  • Vormgeving
  • Bestickering
  • Webdesign
  • Drukwerk
  • Verspreiding

 

Offerte aanvragen