De levende doodskist, vervolg
Friesland - 10-02-2023
Ongeveer 2 jaar geleden schreef ik al eens een column over de ‘levende doodskist’: een kist die gemaakt wordt door houtvezels in een mal te doen en daar mycelium doorheen te laten groeien. Mycelium is het ondergrondse wortelnetwerk van paddenstoelen. Het is een heel nieuw concept en ik was heel benieuwd hoe het in de praktijk zou werken.
Nu, die ervaring heb ik een tijdje geleden opgedaan. En het was een heel avontuur!
Allereerst het materiaal: het deed mij een beetje denken aan purschuim, wat wel in de bouw wordt gebruikt. Maar dan met een zijdezachte buitenkant, het was bijna fluweel, zo zacht. Heel bijzonder. De randen van de kist zijn niet heel glad afgewerkt en brokkelen een beetje. Daarbij komt dat de kist extreem licht is: je zou hem in je eentje kunnen tillen, als hij niet zo groot zou zijn. Dit met elkaar maakte dat ik behoorlijk wat zorgen had of de kist wel sterk genoeg zou zijn. De meneer die overleden was, was vrij stevig. Zou de kist het houden, ook bij het optillen? Dat was wel even spannend en eerlijk gezegd heb ik er een nacht van wakker gelegen: wat als de bodem eruit zakt, wat als de wanden afbrokkelen… Maar het ging allemaal goed, de kist is veel sterker dan je op het eerste gezicht zou denken.
De bodem van de kist is bekleed met mos. Dat is prachtig, maar dan moet je bij het transport de kist wel horizontaal houden. Toen het koeriersbedrijf de kist afleverde, had de familie hem schuin gehouden om hem naar binnen te kunnen tillen. Dat moet je dus niet doen: alle mos lag in een hoopje bij het voeteneind en het was een hele klus om alles weer netjes over de bodem te verdelen.
Je draagt de kist door drie stokken door holle buizen in de bodem te steken. Leuk bedacht, maar daarmee is de kist, inclusief stokken, breder dan de meest deurkozijnen. En dat betekent dat je de kist mét stokken niet uit kunt dragen. Heel onhandig! Overigens las ik afgelopen week dat de stokken zijn vervangen door jute draagbanden, dus dat probleem is opgelost.
En toen we van de kerk naar de begraafplaats liepen (wat best een eindje was), regende het en ik merkte dat het deksel aan de bovenkant wat zacht begon te worden. Niet heel geruststellend.
Dus ja, het was een heel avontuur. En ja, ik zal deze kist een familie zo weer aanraden. Want het is een heel bijzondere kist, zeer milieuvriendelijk, prachtig om te zien en ik weet nu een beetje wat ik kan verwachten en waar ik op moet letten!
Anne de Jong
Hebt u vragen of wilt u eens praten over uw wensen voor uw afscheid? U kunt altijd vrijblijvend een afspraak maken.
Anne de Jong Uitvaartzorg, tel. 0566 – 60 29 22,
Columns Anne de Jong Uitvaartzorg
Naar overzicht