Boorplan-plannen
Akkrum/Nes - 12-10-2021
Column
Leppagreide Yn'e Sinne
Tekst: Tineke Cazemier
De bouw van het zonnepark Leppagreide komt steeds een stap dichterbij. Over de plannen, de te nemen hordes in het traject en de voortgang van het zonnepark berichten we maandelijks in deze column “Leppagreide yn’e sinne”.
Het is al in eerdere columns aan de orde geweest. Het inkoopstation van Liander, dit is de plek waar de opgewekte stroom van het zonnepark het stroomnet van Liander op gaat, komt niet op het zonnepark zelf maar aan de kant van de parallelweg naast het aquaduct. Dit betekent dat er een kabel onder de A32 door moet. Wat zou het mooi zijn om gebruik te kunnen maken van een geschikte mantelbuis die er al ligt. Duurzaam en kostentechnisch aantrekkelijk. Het zoeken naar een geschikte buis heeft letterlijk voeten in aarde gehad.
Met toestemming van Rijkswaterstaat is de werkgroep Leppagreide eerst zelf gaan graven op zoek naar een geschikte buis. Heel wat scheppen grond zijn naar boven gehaald, maar geen resultaat. In de zomer is nog een poging gedaan. Er is een graafactie geweest van Baas BV Infra Noord uit Drachten. Onder aan het talud aan de kant van de parallelweg is met een kraantje gezocht naar een geschikte mantelbuis. Op basis van kaarten is de meest waarschijnlijke locatie bepaald. Er zijn wel drie kabels gevonden, maar geen mantelbuizen waar een extra kabel doorheen getrokken kan worden. Waarschijnlijk liggen de mantelbuizen onder het asfalt van de parallelweg of nog dieper in de betonnen bak van het aquaduct. Het idee om gebruik te maken van iets wat er al is, is nu definitief verlaten. Er moet echt een nieuwe buis onder de A32 door.
Een nieuwe buis onder een snelweg bij een aquaduct leg je niet zomaar. Als eerste stap wordt er door Baas BV Infra Noord grondonderzoek gedaan naar de bodemopbouw en in dit geval ook naar de ligging van de installatiefolie bij het aquaduct. Met deze kennis maken zij een zogenaamd boorplan. Piet Jager van Baas BV hierover: “In het boorplan wordt onder meer op basis van sterkte berekeningen beschreven hoe we de boring uit gaan voeren. Ook staat daarin op welke plek, op welke diepte en over welke lengte de boring zal zijn.” Hij vervolgt: “Als techniek gaat om een zogenaamde ‘gyro boring’, dit wil zeggen dat de boring computergestuurd uitgevoerd zal worden, dit gaat op de millimeter nauwkeurig. Het idee is dat er een tunnel met een diameter van ongeveer 200 mm wordt geboord. Deze wordt met een sproeikop aan de binnenkant bekleed met een bentonietlaagje. Dit is een kleiachtige substantie die de tunnel tijdelijk open houdt, zodat de mantelbuis geplaatst kan worden. En vervolgens trek je daar weer de kabel door.“
Maar voordat het zover is, eerst het boorplan klaar, zodat Rijkswaterstaat en Liander hier een klap op kunnen geven. Wordt vervolgd.
Foto: Graven naar buizen