Friesland - 19-05-2021

 

(Swellesturtflinter,
Papilio machaon)

Column

Sake P. Roodbergen

 

Eigenlijk is de Koninginnenpage een opvallende dagvlinder van het mediterrane gebied, van de landen rond de Middellandse Zee zoals Italië, Zuid-Frankrijk en Spanje. Maar de laatste tijd wordt de prachtige vlinder steeds vaker ook in onze contreien gezien. Zo is hij in Vlaanderen al vrij gewoon.

 

Bij de dagvlindertelling van acht jaar geleden kwamen meer dan 800 waarnemingen binnen. Maar het jaar erna bleef de teller steken op 138. Het voorkomen is sterk gebonden aan de bloei van maar enkele wilde planten. De zomerbloeier Wilde peen (Wylde woartel) is de bekendste. Dat is één van de wilde planten die in zaaimengsels voor bermen zit. Op de bloemschermen van deze halfhoge plant legt het vrouwtje bij voorkeur haar eitjes; de opvallend gekleurde rups (zie inzet in foto) vreet van de bloemen en de vruchten. In onze streken is het zien van de Koninginnenpage een hoge uitzondering.

 

Als ze al naar Fryslân komen dan is dat vrijwel altijd beperkt tot de hogere, net iets warmere zandgronden in het zuidoosten van de provincie. Deze gegevens ontleen ik aan mijn eigen Friestalige natuurgids Deiflinters en Libellen (van 2015). Maar de nieuwste info komt uit de in april verschenen gids Dagvlinders van Fryslân; veranderingen vastgelegd. Deze Nederlandstalige gids werd uitgegeven door de Vlinderwerkgroep Friesland.

 

Op het verspreidingskaartje is geen stip te zien in Akkrum. Toch is recent een vondst bekend geworden uit ons dorp, van het jaar 2019. Dat heeft hoogstwaarschijnlijk alles te maken met de bermen aan weerskanten van het verbindingsweggetje tussen de nieuwe school en de begraafplaats aan de Boarnsterdyk. Beide bermen kleurden in dat jaar wit van bloeiende Wilde peen. Mocht deze vegetatie dit jaar weer opkomen dan is het een uitdaging de aanwezigheid van de grote dagvlinder vast te stellen. Wij horen - en zien - dat graag!

 

 

Tekst en foto's: Sake P. Roodbergen, Akkrum

 

 

Columns Sake P. Roodbergen

 

 

Naar overzicht

Laatste nieuws

Meer Nieuws Archief Columns Recepten


LEES MEER foto-petra-en-anne
02-04-2024

Anne de Jong Uitvaartzorg wordt Comes Uitvaartzorg

LEES MEER img-20240327-wa0004
02-04-2024

v.v. Akkrum organiseert het Voetbalfestival

LEES MEER schermafbeelding-2024-03-05-om
05-03-2024

Tien jaar Repaircafé Akkrum/Nes

LEES MEER mp202407pagina12
24-05-2023

Agenda Midden Friesland

LEES MEER drukwerkdeals-2024-01-16-a-en-
16-01-2024

Drukwerkacties Inclusief GRATIS Advertentie en/of Verspreiding

LEES MEER schermafbeelding-2021-12-21-om

Over ons

Drukwerk en een website zijn het visitekaartje van uw onderneming. Of het nu gaat om kranten, folders, brieven, huisstijl of direct marketing. Als Media bedrijf weten wij dat en kunnen wij dit voor u verzorgen. Van opmaak, vormgeving, drukken tot en met distributie. Desgewenst kunt u de volledige verzorging van uw flyers of geadresseerd drukwerk aan ons uitbesteden.

Vragen?

Bel ons, stuur een e-mail of laat u terugbellen:

MiddelPunt Media

  • Vormgeving
  • Bestickering
  • Webdesign
  • Drukwerk
  • Verspreiding

 

Offerte aanvragen