Rectificatie Rondje Aldeboarn
Aldeboarn - 22-09-2020
Het was een mooi initiatief van Middelpunt, het ‘Rondje Aldeboarn’. Een kaartje gaf aan waar hetgeen gefotografeerd was, kon worden gevonden. Helaas was de tekst bij de ‘Voormalige Gereformeerde kerk’ niet geheel juist.
In 1738 is er aan de Weaze een Doopsgezinde kerk gebouwd. Een jarenlange onenigheid binnen de doopsgezinde gemeente kwam in dat jaar tot uitbarsting.
Gerben Thomas Brouwer stapte met 40 andere gemeenteleden uit de Doopsgezinde gemeente. Hij stichtte een eigen gemeente die verder ging onder de naam Doopsgezinde gemeente ‘Het Nieuwe Huis’.
Zij die niet met Gerben Thomas Brouwer mee gingen, noemden zich vanaf dat moment Doopsgezinde gemeente ‘Het Oude Huis’. Met andere woorden, Aldeboarn kende vanaf dat moment twee Doopsgezinde kerken.
Toen onder leiding van ds. Schuiling in december 1886 beide kerken weer bij elkaar kwamen en verder gingen als ‘Verenigde Doopsgezinde Gemeente Oldeboorn’ en gingen kerken in de in 1855 gebouwde kerk aan de Andringastrjitte, was de kerk van 1738 aan de Weaze over.
De Gereformeerden kerkten aan de Weaze Eastein (nu nr. 3). Zij worstelden daar met de ruimte. Op 5 oktober 1887 kochten zij, voor een bedrag van f 4040,- de voormalige Doopsgezinde kerk aan de Weaze. Vanaf dat moment wordt het de Gereformeerde kerk.
Vanaf 1 mei 1973 gaan Hervormd en Gereformeerd Aldeboarn, als eerste gemeente in Fryslân, verder als SoW gemeente.
Tijdens een gemeenteavond van 26 maart 1992 wordt het besluit van het College van Beheer om de Weaze kerk te verkopen, aangenomen. Nog datzelfde jaar vindt de verkoop plaats en wordt het interieur verbouwd tot woonhuis. Het exterieur valt onder beschermd dorpsgezicht.
Overigens, het Vermeulen orgel uit 1914 is nog steeds aanwezig.
Lykele van der Ven
Naar overzicht