Friesland - 01-06-2021

 

column

Wandelen in de regio

Tekst en foto’s: Berber van Oyen-Peenstra

 

 

Twee columns geleden wandelde ik aan de Reduzum-kant van trekvaart de Zwette. Waar kom je als je het bruggetje aan het einde van de Nylânsdyk wél overgaat? Uiteraard had ik dat al uitgezocht voordat ik op pad ging. Ook dat ik in de rondwandeling het mooie stukje Jabikspaad bij Tsjerkebuorren kon verwerken!

 

Wat ik vooraf op Google niet had ontdekt is dat je een groot deel van de wandeling een opvallende Amerikaanse windmolen ziet. Het is de in 1920 in Duitsland vervaardigde Mantgumermolen, die werd gebouwd om de Mantgumerpolder te bemalen. Het rijksmonument staat dus nu op het vlakke landschap waar vroeger de Middelzee was.

 

Bij Tsjerkebuorren loop je naar een ander rijksmonument: een prachtige 13e/14e eeuwse toren op een terp. De bijbehorende kerk is in 1905 gesloopt, maar gelukkig bleef de toren dit lot bespaard! Vanaf de terp heb je een mooi uitzicht op Mantgum en Easterwierrum.

 

Links voor de toren begint een stukje Jabikspaad, dwars door de weilanden. Je volgt de bruggetjes en komt uit aan de achterkant van De Tysker, het doarpshûs van Easterwierrum.

 

Je loopt het dorp uit via de Dilledyk en neemt het bruggetje links het water over, vlak voor Theetuin De Dille. Naast het pand van de theetuin stond vroeger een herberg, waar je halverwege je tocht per trekschuit van Sneek naar Leeuwarden (of vice versa) wat kon nuttigen. Ook nu kun je natuurlijk even doorlopen en op het terras wat lekkers nemen.

 

Langs de Zwette loop je (vervolgens) weer terug naar het beginpunt.

 

 

Link naar de wandeling

 

Berber woont met man en twee kinderen in Nes. Vanuit BERBER communicatie adviseert en ondersteunt ze voornamelijk organisaties die actief zijn in de wereld van cultuur, literatuur, taal en onderwijs.

 

 

Columns van Berber

 

 

Naar overzicht

Laatste nieuws

Meer Nieuws Archief Columns Recepten


LEES MEER schermafbeelding-2024-03-05-om
05-03-2024

De Kletskous heeft een nieuw gezicht

LEES MEER schermafbeelding-2024-03-05-om
05-03-2024

Tien jaar Repaircafé Akkrum/Nes

LEES MEER fakkelmoment
05-03-2024

Grou laat Oekraïne niet in de kou!

LEES MEER mp-202406pagina12
24-05-2023

Agenda Midden Friesland

LEES MEER drukwerkdeals-2024-01-16-a-en-
16-01-2024

Drukwerkacties Inclusief GRATIS Advertentie en/of Verspreiding

LEES MEER schermafbeelding-2021-12-21-om

Over ons

Drukwerk en een website zijn het visitekaartje van uw onderneming. Of het nu gaat om kranten, folders, brieven, huisstijl of direct marketing. Als Media bedrijf weten wij dat en kunnen wij dit voor u verzorgen. Van opmaak, vormgeving, drukken tot en met distributie. Desgewenst kunt u de volledige verzorging van uw flyers of geadresseerd drukwerk aan ons uitbesteden.

Vragen?

Bel ons, stuur een e-mail of laat u terugbellen:

MiddelPunt Media

  • Vormgeving
  • Bestickering
  • Webdesign
  • Drukwerk
  • Verspreiding

 

Offerte aanvragen