Friesland - 09-02-2021

 

column

Wandelen in de regio

Tekst en foto’s: Berber van Oyen-Peenstra

Foto van Berber en vader: Ismael Lotz

 

Ook deze keer wandelde ik in veengebied. (Nij) Beets werd in 1863 zelfs gesticht door veenarbeiders. Ik begon de wandeling - met mijn vader - heel toepasselijk bij It Damshûs, het openluchtmuseum over de turftijd. Vandaar liepen we langs de Domela Nieuwenhuisweg naar het Polderhoofdkanaal. Vlak bij de brug is de plek waar 'Us Ferlosser' Domela Nieuwenhuis in 1890 zo’n 1.500 stakende turfmakers toesprak. In Café De Brêge hangt nog altijd zijn portret.

 

Ook wij zijn tegendraads en lopen de gekozen route met de klok mee. Via de Prikkewei naar de Leppedyk, een oude binnendijk die nu deels langs een grote zandafgraving loopt. We zien er een prachtige regenboog. Op de plek waar we rechts een smal fietspaadje op moeten, raken we in gesprek met filmmaker Ismael Lotz. Hij heeft net met zijn drone opnames gemaakt voor een film over 100 jaar christelijk basisonderwijs in Nij Beets. Als mijn vader en ik (beiden gewapend met paraplu) onze weg vervolgen, maakt Ismael een sfeervol snapshot.

We komen nu in buurtschap Janssen Stichting, vernoemd naar de rijke tabakshandelaar die hier eind 19e eeuw op 77 hectare 'onland' zeven betaalbare pachtboerderijtjes liet bouwen. Ze staan er bijna allemaal nog!

 

Voordat we weer bij het Polderhoofdkanaal komen, volgen we met de Krûme Swynswei de bochten van het Ald Djip, die verderop - ten oosten van Aldeboarn - overgaat in de Boarn. Het water is amper te zien, zo vol staat het riviertje met riet. Het kanaal uit 1875 leidt ons vervolgens in een rechte lijn terug naar ons startpunt.

 

 

Link naar de wandeling

 

Berber woont met man en twee kinderen in Nes. Vanuit BERBER communicatie adviseert en ondersteunt ze voornamelijk organisaties die actief zijn in de wereld van cultuur, literatuur, taal en onderwijs.

 

 

Columns van Berber

 

Naar overzicht

Laatste nieuws

Meer Nieuws Archief Columns Recepten


LEES MEER vrolijke-vrijmarkt-grou-24
23-04-2024

Vrolijke Vrijmarkt in Grou

LEES MEER image001
23-04-2024

100 jaar De Tuolle in Tersoal

LEES MEER foto-petra-en-anne
02-04-2024

Anne de Jong Uitvaartzorg wordt Comes Uitvaartzorg

LEES MEER schermafbeelding-2024-04-16-om
24-05-2023

Agenda Midden Friesland

LEES MEER drukwerkdeals-2024-01-16-a-en-
16-01-2024

Drukwerkacties Inclusief GRATIS Advertentie en/of Verspreiding

LEES MEER schermafbeelding-2021-12-21-om

Over ons

Drukwerk en een website zijn het visitekaartje van uw onderneming. Of het nu gaat om kranten, folders, brieven, huisstijl of direct marketing. Als Media bedrijf weten wij dat en kunnen wij dit voor u verzorgen. Van opmaak, vormgeving, drukken tot en met distributie. Desgewenst kunt u de volledige verzorging van uw flyers of geadresseerd drukwerk aan ons uitbesteden.

Vragen?

Bel ons, stuur een e-mail of laat u terugbellen:

MiddelPunt Media

  • Vormgeving
  • Bestickering
  • Webdesign
  • Drukwerk
  • Verspreiding

 

Offerte aanvragen