Friesland - 03-08-2020

 

Column

Bouwe de Boer

Projectleider

Freonen Fan FossylFrij Fryslân

 

Ooit dacht ik dat blauwe zones vooral betrekking hadden op parkeergebieden waar je een parkeerschijf moet gebruiken, maar er bleek meer te zijn. Het was een aantal mensen opgevallen dat er in de wereld gebieden zijn, waar mensen veel ouder worden dan gemiddeld: Blauwe zones worden ze genoemd. 100 jaar worden? In die gebieden volstrekt normaal. In Midden-Amerika, Japan, Griekenland, Italië en California zijn gebieden waar deze blauwe zones voorkomen. Het geheim van deze volkeren is verbluffend eenvoudig bleek na onderzoek. De sleutel zit hem in deze 9 dominante kenmerken: 1. meer bewegen, 2. een doel hebben, 3. overdag een dutje, 4. 20% minder eten, 5. eet vis of bonen, 6. elke dag een glas (rode) wijn, 7. actief met spiritualiteit, 8. veel aandacht voor geliefden en familie, 9. onderdeel zijn van sociaal gunstige netwerken.

 

Bakkeveen

In Bakkeveen is een huisarts. Ze heet Jonneke Brouwers. Deze huisarts las een paar jaar geleden over deze ‘Blue Zone’s’ en dat inspireerde haar om haar werk over een andere boeg te gooien. “Ik stopte mijn patiënten vaak vol met medicijnen, terwijl ik wist dat de oorzaak was dat ze een ongezond leven leidden. Ik besloot mijn patiënten te gaan helpen om gezonder te leven aan de hand van de 9 principes van Blue zone’s”.

 

Lezingen

Na een aantal lezingen van de huisarts bij sportverenigingen en buurtverenigingen begon het balletje te rollen. De belangstelling was groot. Er ontstonden groepjes mensen die activiteiten gingen organiseren als: fietsen, wandelen en gezond-eten-clubs. Omdat ‘meten is weten’ het bewijs moest leveren, werd er een structureel meet-programma ontwikkeld voor 100 deelnemers. Elk half jaar wordt deze groep op vele punten gemeten, zoals gewicht, conditie, bloeddruk, BMI-score, buikomvang en nog veel meer.

 

Probleem

Het grootste probleem van dokter Brouwers is, dat ze steeds minder patiënten in haar spreekuur ziet. Je kunt je voorstellen dat juist deze huisarts daar juist heel blij van wordt. En ooit zal het zorgsysteem haar daar voor gaan belonen, maar dat ze daar op moet wachten deert haar niet. De kilo’s lichaamsgewicht verdwijnen in Bakkeveen en er wordt meer gefietst en in de tuin gewerkt. Het wijndrinken gebeurt bij de maandelijkse filmvoorstelling in het dorpshuis. Bakkeveen ziet het dorp nu als een grote tuin, en….er is zelfs een energie-coöperatie opgericht.

 

Uitrol

Dokter Brouwers, is een beroemdheid aan het worden. Ze geeft steeds meer interviews aan journalisten in het gehele land. Gelukkig geeft ze ook voorlichting aan de huisartsen in Fryslân. Twee weken terug was ik bij haar op bezoek. Drie van haar dorpsgenoten waren bij dit gesprek en dokter Brouwers zei bijna niks. Ze liet de dorpsgenoten het verhaal vertellen, en die wisten van geen ophouden. Toen wist ik: dit zit goed. Ze doet het voor het dorp en is slechts de aanjager. Blue-zone waardig en voorwaardelijk voor een optimale besmetting. Ik was daar op bezoek omdat ik deel mag uitmaken van het project: Bloei-zone Fryslân. Met als doel om heel Fryslân te besmetten met het Blue-zone virus. Met dokters als Jonneke Brouwers is dat besmetten geen probleem. Fryslân is er klaar voor. Dit virus is van harte welkom!

 

24 oktober is er weer een meet-moment. Ik mag een van de deelnemers zijn. De uitkomsten van de groep? Die ga ik delen met mijn huisarts. Wie weet besmet ik hem/haar!

Naar overzicht

Laatste nieuws

Meer Nieuws Archief Columns Gemeentenieuws Recepten


LEES MEER schermafbeelding-2021-04-06-om
09-04-2021

Opnieuw geen feestelijke Opening Watersportseizoen in Grou

LEES MEER ballenbak
09-04-2021

Nieuwe ballenbak bij Kindcentrum

LEES MEER brug-en-gouden-leeuw
06-04-2021

Vernieuwde website terherne.nl

LEES MEER schermafbeelding-2021-04-06-om
06-04-2021

Nieuws van Hercules

LEES MEER schermafbeelding-2021-03-25-om
06-04-2021

Uitdeelacties via Grou 2030

LEES MEER logo-eijgen-finance
15-03-2021

MKB-financieringsoplossingen.nl

LEES MEER schermafbeelding-2021-04-01-om
27-03-2021

Iwan en Johan de Jong rennen tot het uiterste voor KiKa

LEES MEER 20040750
31-03-2021

Tennis: een van de mooiste sporten in coronatijd

LEES MEER lente-zof
30-03-2021

Verrassend veel te doen tijdens Pasen in Zuidoost Friesland

Over ons

Drukwerk en een website zijn het visitekaartje van uw onderneming. Of het nu gaat om kranten, folders, brieven, huisstijl of direct marketing. Als Media bedrijf weten wij dat en kunnen wij dit voor u verzorgen. Van opmaak, vormgeving, drukken tot en met distributie. Desgewenst kunt u de volledige verzorging van uw flyers of geadresseerd drukwerk aan ons uitbesteden.

Vragen?

Bel ons, stuur een e-mail of laat u terugbellen:

MiddelPunt Media

  • Vormgeving
  • Bestickering
  • Webdesign
  • Drukwerk
  • Verspreiding

 

Offerte aanvragen