Friesland - 03-08-2020

 

Column

Bouwe de Boer

Projectleider

Freonen Fan FossylFrij Fryslân

 

Ooit dacht ik dat blauwe zones vooral betrekking hadden op parkeergebieden waar je een parkeerschijf moet gebruiken, maar er bleek meer te zijn. Het was een aantal mensen opgevallen dat er in de wereld gebieden zijn, waar mensen veel ouder worden dan gemiddeld: Blauwe zones worden ze genoemd. 100 jaar worden? In die gebieden volstrekt normaal. In Midden-Amerika, Japan, Griekenland, Italië en California zijn gebieden waar deze blauwe zones voorkomen. Het geheim van deze volkeren is verbluffend eenvoudig bleek na onderzoek. De sleutel zit hem in deze 9 dominante kenmerken: 1. meer bewegen, 2. een doel hebben, 3. overdag een dutje, 4. 20% minder eten, 5. eet vis of bonen, 6. elke dag een glas (rode) wijn, 7. actief met spiritualiteit, 8. veel aandacht voor geliefden en familie, 9. onderdeel zijn van sociaal gunstige netwerken.

 

Bakkeveen

In Bakkeveen is een huisarts. Ze heet Jonneke Brouwers. Deze huisarts las een paar jaar geleden over deze ‘Blue Zone’s’ en dat inspireerde haar om haar werk over een andere boeg te gooien. “Ik stopte mijn patiënten vaak vol met medicijnen, terwijl ik wist dat de oorzaak was dat ze een ongezond leven leidden. Ik besloot mijn patiënten te gaan helpen om gezonder te leven aan de hand van de 9 principes van Blue zone’s”.

 

Lezingen

Na een aantal lezingen van de huisarts bij sportverenigingen en buurtverenigingen begon het balletje te rollen. De belangstelling was groot. Er ontstonden groepjes mensen die activiteiten gingen organiseren als: fietsen, wandelen en gezond-eten-clubs. Omdat ‘meten is weten’ het bewijs moest leveren, werd er een structureel meet-programma ontwikkeld voor 100 deelnemers. Elk half jaar wordt deze groep op vele punten gemeten, zoals gewicht, conditie, bloeddruk, BMI-score, buikomvang en nog veel meer.

 

Probleem

Het grootste probleem van dokter Brouwers is, dat ze steeds minder patiënten in haar spreekuur ziet. Je kunt je voorstellen dat juist deze huisarts daar juist heel blij van wordt. En ooit zal het zorgsysteem haar daar voor gaan belonen, maar dat ze daar op moet wachten deert haar niet. De kilo’s lichaamsgewicht verdwijnen in Bakkeveen en er wordt meer gefietst en in de tuin gewerkt. Het wijndrinken gebeurt bij de maandelijkse filmvoorstelling in het dorpshuis. Bakkeveen ziet het dorp nu als een grote tuin, en….er is zelfs een energie-coöperatie opgericht.

 

Uitrol

Dokter Brouwers, is een beroemdheid aan het worden. Ze geeft steeds meer interviews aan journalisten in het gehele land. Gelukkig geeft ze ook voorlichting aan de huisartsen in Fryslân. Twee weken terug was ik bij haar op bezoek. Drie van haar dorpsgenoten waren bij dit gesprek en dokter Brouwers zei bijna niks. Ze liet de dorpsgenoten het verhaal vertellen, en die wisten van geen ophouden. Toen wist ik: dit zit goed. Ze doet het voor het dorp en is slechts de aanjager. Blue-zone waardig en voorwaardelijk voor een optimale besmetting. Ik was daar op bezoek omdat ik deel mag uitmaken van het project: Bloei-zone Fryslân. Met als doel om heel Fryslân te besmetten met het Blue-zone virus. Met dokters als Jonneke Brouwers is dat besmetten geen probleem. Fryslân is er klaar voor. Dit virus is van harte welkom!

 

24 oktober is er weer een meet-moment. Ik mag een van de deelnemers zijn. De uitkomsten van de groep? Die ga ik delen met mijn huisarts. Wie weet besmet ik hem/haar!

Naar overzicht

Laatste nieuws

Meer Nieuws Archief Columns


LEES MEER kappershus
24-09-2020

Kaphûs viert 5-jarig jubileum

LEES MEER leesgroepdoarpskeamer
24-09-2020

Leesgroep in Doarpskeamer

LEES MEER chateau-des-gipieres-fotobesta
24-09-2020

Steun noordelijke sportclubs en win een kasteelappartement

LEES MEER 20090850doarpskeamerakkrum2a
22-09-2020

Doarpskeamer Akkrum/Nes koopt eigen pand

LEES MEER kaatsen
22-09-2020

Benefietactie voor ondernemers levert ruim 8.000 euro op

LEES MEER foto-mastklimmen
22-09-2020

Televisieopnamen in Akkrum

LEES MEER unknown-1
22-09-2020

Grouster mantelzorg ondersteuner van ‘Saar aan Huis’ in het zonnetje gezet

LEES MEER autoprofijt
22-09-2020

Passie voor het autovak zorgt voor hoogwaardige kwaliteit en service

LEES MEER in-ta-wente-ferboude-tsjerke-
22-09-2020

Rectificatie Rondje Aldeboarn

Over ons

Drukwerk en een website zijn het visitekaartje van uw onderneming. Of het nu gaat om kranten, folders, brieven, huisstijl of direct marketing. Als Media bedrijf weten wij dat en kunnen wij dit voor u verzorgen. Van opmaak, vormgeving, drukken tot en met distributie. Desgewenst kunt u de volledige verzorging van uw flyers of geadresseerd drukwerk aan ons uitbesteden.

Vragen?

Bel ons, stuur een e-mail of laat u terugbellen:

MiddelPunt Media

  • Vormgeving
  • Bestickering
  • Webdesign
  • Drukwerk
  • Verspreiding

 

Offerte aanvragen