Portugal - 28-09-2021

 

Column

Bouwe de Boer

Projectleider

Freonen Fan FossylFrij FryslânWe zijn nu bijna 3 maanden in Portugal, 80% van de tijd zit er op. We hebben nu op 3 adressen gewerkt via www.workaway.info en wat is ons dat goed bevallen. Schilderen, tuinieren, timmeren etc., voor kost en inwoning. Een gouden formule om het land en de mensen te leren kennen. Vandaag is het 9 september en zijn we in de tweede grote stad: Porto. De eerste regenachtige dag in 100 dagen! Heerlijk 😊

 

We kiezen er voor om Porto te verkennen per fiets en geven ons op voor een fietstour door de stad met een gids. Tot onze verbazing staan daar bijna 20 Nederlanders die dezelfde tour als ons doen! Het blijkt dat vrijwel alleen Nederlanders deze toer doen! Gekke Hollanders!

 

Het zijn de eerste Nederlandse toeristen die we ontmoeten, zelfs uit Fryslân!

 

De Nederlandse gids leidt ons met de sterke E-bikes door de stad en we stoppen bij elke bezienswaardigheid uiteraard. Het valt ons allemaal op dat er in Portugal zoveel panden vervallen zijn. Daken ingestort, ramen verdwenen en vaak groeien er al bomen in de woonkamer. We hebben het gevoel dat dit wel meer is dan 10% van de woning-(of gebouwen)-voorraad. Als je in Nederland één zo’n pand ziet, dan geeft het al bekijks. In Portugal gaat het dus om tienduizenden.

 

We hebben het al vaker gehoord en onze gids bevestigt dat nogmaals: het heeft met wetgeving te maken. Voor huurwoningen is na de revolutie van 1974 een wet aangenomen dat de huren niet meer mochten worden verhoogd. Uiteraard ter bescherming van de huurders. Dat heeft desastreus uitgepakt. Veel huurders betalen nog steeds 50 Euro per maand en de huisbaas kan daar geen woning van onderhouden. Sterker nog, hij betaalt meer OZB dan hij binnenkrijgt aan huur.

 

Bij koopwoningen speelt het erfrecht een grote rol. Bij overlijden vervalt de woning, schijnt het, aan de familie. De familieleden bepalen dan samen wat er moet gebeuren. Als die het niet eens worden, dan gebeurt er niks. Ze zijn het vaak niet eens, dat is wel duidelijk als je gewoon rondkijkt…

 

Volgende week zijn we bij Frank Kroondijk in Guarda. Daar bouwt deze Hurdegrypster een Eco-dorp.

 

Daarover dus meer, de volgende keer.

 

 

 

Columns Bouwe de Boer

 

 

 

Naar overzicht

Laatste nieuws

Meer Nieuws Archief Columns Gemeentenieuws Recepten


LEES MEER beleef-winter21middelpunt
13-10-2021

Magazine Beleef Midden Friesland krijgt vervolg

LEES MEER voorbeeldbrochureheerenveen
28-09-2021

De leukste adresjes in de regio Heerenveen!

LEES MEER naamloos
13-10-2021

Drukwerkactie inclusief GRATIS advertentie

LEES MEER waldemar-brandt-nhw-ko5so5i-un
20-10-2021

Wildexcursie en Wildproeverij bij Pier’s Hiem

LEES MEER image00016
20-10-2021

Hoera! Klaversma Schoenen bestaat 12,5 jaar

LEES MEER klaar-voor-de-start
20-10-2021

Grouster sloeproeiers leveren topprestatie in Amsterdam

LEES MEER whatsapp-image-2021-10-03-at-2
20-10-2021

Sax & Sticks

LEES MEER unknown
20-10-2021

U hoeft toch niet meer leren te fietsen?

LEES MEER certelogo
13-10-2021

Certe open spreekuurlocatie bloedafname in Akkrum

Over ons

Drukwerk en een website zijn het visitekaartje van uw onderneming. Of het nu gaat om kranten, folders, brieven, huisstijl of direct marketing. Als Media bedrijf weten wij dat en kunnen wij dit voor u verzorgen. Van opmaak, vormgeving, drukken tot en met distributie. Desgewenst kunt u de volledige verzorging van uw flyers of geadresseerd drukwerk aan ons uitbesteden.

Vragen?

Bel ons, stuur een e-mail of laat u terugbellen:

MiddelPunt Media

  • Vormgeving
  • Bestickering
  • Webdesign
  • Drukwerk
  • Verspreiding

 

Offerte aanvragen