JIRNSUM - 28-02-2023

 

Veertig jaar geleden reed Frits Smidstra van dorp naar dorp en van boer naar boer om zijn waren te slijten. Hoewel het niet mee viel de kost te verdienen slaagde hij erin om een winkel te openen. Frits Koopcentrum. De winkel waar van alles te koop is, van klompen, spatborden voor aanhangers en werkkleding tot nagellak en bonbons, is nu een begrip in Friesland.

 

De zaken gaan meer dan best maar toch stopt Frits ermee. Hij is inmiddels 61 jaar en een opvolger is (nog) niet gevonden. “Tegenwoordig wil men liever elke dag een uur in een Tesla naar kantoor rijden, dan een eigen winkel beheren. De jeugd rijdt 3 kilometer op een elektrische fiets naar school en als het regent worden ze met de auto gebracht. Daar komen echt geen doorpakkende ondernemers uit voort. Zo verliest Friesland kleine winkeliers waar soms echt wel toekomst in zit” Aldus Frits. Als je naar het verleden kijkt ontdek je dat hij gelijk heeft en dat het probleem van het verdwijnen van de winkeliers al decennia aan de gang is. En de toekomst voorspelt niet veel goeds. De ene na de ander Action wordt geopend terwijl lokale winkeliers, die vaak een warme binding hebben met hun klanten, langzaam verdwijnen.

 

Als je kijkt naar de reacties op Facebook nadat Frits het stoppen bekend maakte, valt direct op hoe sterk de band is tussen Frits Koopcentrum en zijn klanten. Frits geeft zelf aan overspoeld te worden met positieve en soms emotionele reacties. “Soms vloeien de tranen bij klanten en bij mijzelf. En dit terwijl we nog een paar maanden doorgaan. Dit gaat de hele tijd zo door.” Frits heeft moeite zijn emoties te bedwingen als hij het hierover heeft.

 

Moderne winkelformules zijn efficiënt, maar empathie en aandacht voor klanten is er niet of nauwelijks. In sommige winkels kun je zelf afrekenen en gaat men met de aankopen naar huis zonder iemand te spreken. Dit werkt eenzaamheid en sociale armoede in de hand. Het belang van een sociale functie van een winkel wordt onderschat en dat maakt winkels zoals Frits Koopcentrum zo belangrijk en inmiddels uniek. Volgens Frits zijn er in Friesland genoeg mogelijkheden om meerdere winkels als Frits Koopcentrum te openen. Maar als niemand iets onderneemt zullen winkels als Frits Koopcentrum voorgoed stoppen en zal er een stukje Friesland verdwijnen.

 

Bericht geplaatst op Facebook en Instagram:

Belangrijk nieuws over Frits Koopcentrum

Vijfentwintig jaar geleden had ik nooit kunnen bedenken, dat Frits Koopcentrum in 2023 een begrip zou zijn in heel Friesland. Door de jaren heen heb ik veel mensen leren kennen en van alles meegemaakt. Hoewel wij een gewone winkel zijn, is er altijd een bijzonder contact geweest met klanten en leveranciers. Hoeveel korte en lange gesprekken hebben we gehad? Ik denk wel honderden of misschien wel duizenden. Soms met een lach maar ook vaak genoeg met veel verdriet en troost. Dit maakte Frits Koopcentrum anders dan de doorsnee winkels. En dat is mooi .. Heel mooi.

 

Maar ook aan mooie dingen komt er een eind. Bij het starten van Frits Koopcentrum was ik halverwege de 30 jaar, nu over de 60. Het is goed zo! Ik zou natuurlijk nog langer door kunnen gaan, de zaken gaan meer dan best. Maar omzet is maar een getal, mijn gevoel is veel belangrijker dan dat. In het verleden gaf de winkel mij energie, nu vraagt het energie. Dit is de laatste jaren steeds sterker geworden. Tot het moment dat ik dacht .. Het is mooi geweest! Ik hoef niet te stoppen omdat er een vervelende reden is. We gaan ook niet direct sluiten maar blijven de komende maanden gewoon open. Op deze manier kunnen de dames, die altijd super gewerkt hebben, en ik, op een rustige manier afscheid nemen van de winkel en de klanten.

 

De komende maanden zijn we nog gewoon open en dus we treffen elkaar vast nog wel.

Wil je dit nieuws delen zodat zoveel mogelijk mensen op de hoogte zijn? Bedankt!

Naar overzicht

Laatste nieuws

Meer Nieuws Archief Columns Recepten


LEES MEER rijschool
22-11-2023

Rijschool Mid-Fryslân binnenkort van start

LEES MEER img5672
21-11-2023

Zeer geslaagde themaweek over gezondheid op KBS Sint Radboud

LEES MEER beleef-midden-friesland-winter
14-11-2023

De nieuwe Beleef is uit!

LEES MEER mp-202324webpagina12
24-05-2023

Agenda Midden Friesland

LEES MEER 10000-flyers-ab
14-02-2023

Drukwerkacties Inclusief Verspreiding of GRATIS Advertentie

LEES MEER schermafbeelding-2021-12-21-om

Columns

Nieuws Archief Columns Recepten


LEES MEER anne-de-jong
11-11-2023

Rouw

LEES MEER dan
11-11-2023

Nieuws van Duurzaam Akkrum Nes

LEES MEER mirjambos
10-11-2023

Depot bij de notaris

LEES MEER slankedriehoekszweefvlieglinks
09-11-2023

Glyfosaat

LEES MEER designecologist-5mj5jlhywpy-un
08-11-2023

Recept voor de feestdagen

LEES MEER adobestock602182607
24-10-2023

Handen

LEES MEER img3204
27-10-2023

Santorini

LEES MEER KeesParttechniek
26-10-2023

Wat doen ZZPverloning.nl en PART Techniek?

LEES MEER dsc7101bvanoyenlr
25-10-2023

Ziltepad (5 tot 55 km)

Over ons

Drukwerk en een website zijn het visitekaartje van uw onderneming. Of het nu gaat om kranten, folders, brieven, huisstijl of direct marketing. Als Media bedrijf weten wij dat en kunnen wij dit voor u verzorgen. Van opmaak, vormgeving, drukken tot en met distributie. Desgewenst kunt u de volledige verzorging van uw flyers of geadresseerd drukwerk aan ons uitbesteden.

Vragen?

Bel ons, stuur een e-mail of laat u terugbellen:

MiddelPunt Media

  • Vormgeving
  • Bestickering
  • Webdesign
  • Drukwerk
  • Verspreiding

 

Offerte aanvragen