Gemeente Leeuwarden - 06-10-2020

 

Doarpsbelang Reduzum is vrijdag 25 september uitgeroepen tot een van de Lokale Helden 2020 van gemeente Leeuwarden. De titel is voor mensen, initiatieven of organisaties die dagelijks en belangeloos de wereld een stukje gezonder, rechtvaardiger en duurzamer maken.

 

Gemeente Leeuwarden is sinds september vorig jaar Global Goals Gemeente. De Global Goals, of Sustainable Development Goals (SDG), zijn 17 door de Verenigde Naties vastgestelde doelen. De doelen zijn erop gericht om er samen voor te zorgen dat onze wereld gezonder, rechtvaardiger en duurzamer wordt. Doarpsbelang Reduzum kreeg de erkenning omdat het dorp al decennialang werkt aan twee van deze doelen.

 

Burgemeester Sybrand Buma overhandigde de oorkonde aan voorzitter Fetze Tigchelaar. Buma benoemde een aantal zaken waarmee Reduzum werkt aan de doelen: de manier waarop Reduzum de verduurzaming van het energieverbruik zelfstandig heeft opgepakt via de exploitatie van de Dorpsmolen en de zonnecollectoren via de Stichting Dorpsmolen Reduzum (voortgekomen uit Doarpsbelang Reduzum), het zelfgecreëerde zwemstrandje waar al een aantal zomers goed gebruik van wordt gemaakt en het nieuwe beweegpark op het sportterrein.

 

In de afgelopen decennia zijn er veel van dit soort zaken in Reduzum bedacht en in eigen beheer ontwikkeld. Ook grote projecten. Het begon begin jaren ‘90 toen Doarpsbelang werkgroepen vormde om de betrokkenheid van de inwoners bij het dorp te vergroten. Deze structuur bleek een succes en werd door gemeente Boarnsterhim nog eens aangemoedigd door het dorp zelfbeheer aan te bieden. Dit heeft om financiële reden slechts een aantal jaren stand kunnen houden. Toch is die bijzondere structuur nog een succes voor dorpse belangen.

Uit een aantal werkgroepen zijn stichtingen ontstaan. Eén werkgroep werd zelfs een bv, voor het ontwikkelen van de nieuwbouwwijk Reduzum Súd. De werkgroepenstructuur van Doarpsbelang Reduzum was en is nog steeds een voorbeeld voor vele andere dorpen.

 

De werkgroepen bereiden samen met het dagelijks bestuur zaken voor waarmee de gemeente meteen aan de slag kan. In Reduzum zijn op dit moment 10 werkgroepen actief.

Naast Doarpsbelang Reduzum werden afgelopen vrijdag ook Stichting Amurangers, Harry Verhaar en Seniorentheater De Rimpel tot Lokale Helden 2020 van gemeente Leeuwarden benoemd.

 

 

 

Naar overzicht

Laatste nieuws

Meer Nieuws Archief Columns Recepten


LEES MEER vrolijke-vrijmarkt-grou-24
23-04-2024

Vrolijke Vrijmarkt in Grou

LEES MEER image001
23-04-2024

100 jaar De Tuolle in Tersoal

LEES MEER foto-petra-en-anne
02-04-2024

Anne de Jong Uitvaartzorg wordt Comes Uitvaartzorg

LEES MEER schermafbeelding-2024-04-16-om
24-05-2023

Agenda Midden Friesland

LEES MEER drukwerkdeals-2024-01-16-a-en-
16-01-2024

Drukwerkacties Inclusief GRATIS Advertentie en/of Verspreiding

LEES MEER schermafbeelding-2021-12-21-om

Over ons

Drukwerk en een website zijn het visitekaartje van uw onderneming. Of het nu gaat om kranten, folders, brieven, huisstijl of direct marketing. Als Media bedrijf weten wij dat en kunnen wij dit voor u verzorgen. Van opmaak, vormgeving, drukken tot en met distributie. Desgewenst kunt u de volledige verzorging van uw flyers of geadresseerd drukwerk aan ons uitbesteden.

Vragen?

Bel ons, stuur een e-mail of laat u terugbellen:

MiddelPunt Media

  • Vormgeving
  • Bestickering
  • Webdesign
  • Drukwerk
  • Verspreiding

 

Offerte aanvragen