Akkrum/Nes - 28-04-2021

 

Column

Leppagreide Yn'e Sinne

Tekst: Tineke Cazemier

 

De bouw van het zonnepark Leppagreide komt steeds een stap dichterbij. Over de plannen, de te nemen hordes in het traject en de voortgang van het zonnepark berichten we maandelijks in deze column “Leppagreide yn’e sinne”.

 

Door de felle zon en de stevige wind was de maand maart een uitzonderlijke goede maand voor de levering van hernieuwbare energie. 13 Maart was een recorddag, zonnepanelen en windmolens leverden bijna 50% van de Nederlandse stroomvraag. Op 5 april werd dit record alweer gebroken en was naar schatting bijna 60% afkomstig van de groene energiebronnen zon en wind (bron: Energieopwek.nl). Over een paar maanden kan het zonnepark Leppagreide ook haar, weliswaar bescheiden, bijdrage gaan leveren aan deze statistieken.

 

Op dit moment gebeurt het werk voor het zonnepark vooral op andere locaties dan op de strook grond tussen de spoorlijn Leeuwarden-Heerenveen en de A32. Eén van de partijen die aan de slag is, is het bedrijf ‘Mannen van Staal’ in Leeuwarden. Een lokale partij uit Friesland. Dit bedrijf ontwerpt, maakt, levert en bouwt de stalen onderconstructie, het raamwerk waarop de panelen straks worden bevestigd. De uitkomsten van de trekproeven zijn inmiddels bekend en op basis daarvan worden de palen ontworpen. Gerke Draaistra, projectleider van ‘Mannen van Staal’ voor het project Leppagreide zegt het volgende hierover: “De resultaten van de trekproeven zijn in een rekenmodel gestopt en wat je ook al kan zien aan de begroeiing van het terrein, er staan veel planten die van natte voeten houden, de grond is niet heel sterk. De palen van de draagconstructie draaien we als een wokkel in de grond. We kunnen niet volstaan met onze standaardmaat van het schroefblad van de palen, we gaan palen met een groter schroefblad gebruiken en we draaien de palen ook iets dieper dan normaal in de grond. In plaats van 80 centimeter moeten we nu naar 1 meter.” Hij vervolgt: “Het park kan voor wat betreft de constructie zonder verdere aanpassingen aan het ontwerp worden gerealiseerd, we hoeven bijvoorbeeld geen extra palen te gebruiken. Het ontwerp zoals het er ligt, is stevig genoeg”.

 

Het Friese ‘Mannen van Staal’ levert onderconstructies voor zonneparken in heel Nederland. Volgens Gerke zelfs de enige Nederlandse partij die onderconstructies maakt voor zonneparken. Aan hun onderconstructies lijkt ook nóg een Fries tintje te zitten. Aan de boven- en onderkant van de inschuifprofielen, dit zijn de rails waar de zonnepanelen in worden geschoven, zitten zogenaamde eindkapjes. Deze eindkapjes moeten voorkomen dat de panelen uit het inschuifsysteem kunnen vallen. Laten die eindkapjes nu heel toevallig de vorm van een pompeblêd hebben. Volgens een lachende Gerke een puur functioneel toeval met een knipoog naar de Fryske DNA: “Door de eindkapjes iets te vervormen zijn ze sterker en door de ontstaande ruimte kan het water wegstromen en dat voorkomt opvriezen”.

 

Pompeblêde of niet, ‘Mannen van Staal’ weten nu aan welke eisen de onderconstructie moet voldoen, hiermee zijn we weer een stapje verder in de realisatie van Leppagreide.

 

 

Foto: trekproeven

 

 

 

Columns Leppagreide

 

 


Naar overzicht

Laatste nieuws

Meer Nieuws Archief Columns Gemeentenieuws Recepten


LEES MEER schermafbeelding-2021-05-12-om
12-05-2021

Doarspkeamer start plantenbieb

LEES MEER 2021-4-truck-hotel5-kopie
12-05-2021

Sleep Like a Trucker in Akkrum

LEES MEER unknown
12-05-2021

Zonnepont ‘De Oerhaal’ Warten vaart weer dagelijks

LEES MEER foto-lbs-1
12-05-2021

Friese Rabobanken planten een boom voor iedere nieuwe hypotheek

LEES MEER technopark-2
11-05-2021

Doe Dagen vmbo-leerlingen groot succes

LEES MEER koninklijke-onderscheiding-
11-05-2021

Koninklijke Ûnderskieding foar Martsje Scholte-Jonkman

LEES MEER foto-mp-ii
11-05-2021

Koningsdag op It Tredde Sté

LEES MEER schermafbeelding-2021-05-04-om
04-05-2021

Ontdek onze columns

LEES MEER schermafbeelding-2021-05-04-om
01-05-2021

Restaurant Meer van Lenten is verkocht

Over ons

Drukwerk en een website zijn het visitekaartje van uw onderneming. Of het nu gaat om kranten, folders, brieven, huisstijl of direct marketing. Als Media bedrijf weten wij dat en kunnen wij dit voor u verzorgen. Van opmaak, vormgeving, drukken tot en met distributie. Desgewenst kunt u de volledige verzorging van uw flyers of geadresseerd drukwerk aan ons uitbesteden.

Vragen?

Bel ons, stuur een e-mail of laat u terugbellen:

MiddelPunt Media

  • Vormgeving
  • Bestickering
  • Webdesign
  • Drukwerk
  • Verspreiding

 

Offerte aanvragen