CO2, wat doen we er mee?
Friesland - 24-03-2022
Column
Bouwe de Boer
Projectleider
Freonen Fan FossylFrij Fryslân
Urgenda stapte in 2018 naar de rechter en de uitspraak van de rechter deed de wereld een beetje opschudden: de Nederlandse regering werd gedwongen om de zelf opgelegde normen (25% vermindering van CO2) te gaan halen. Wonderlijk dat het zover moest komen: waarom stel je normen voor een dreigend onheil en doe je vervolgens niet je best om ze te halen?
Ik denk dat dat vooral te maken heeft met het onbegrijpelijke en niet zichtbare molecuul wat CO2 is. De grootte van de impact van vliegen of autorijden of veel vlees eten op de CO2-uitstoot is onzichtbaar en daarmee een grote onbekende.
CO2 paspoort
En toch kun je je voorstellen dat over een paar jaar de uitstoot van CO2 per persoon steeds meer inzichtelijk wordt. Misschien krijg je wel een CO2 paspoort! Iedere Europeaan krijgt dan bijvoorbeeld een CO2 tegoed, wat hij of zij mag produceren. Dat klinkt ingewikkeld en is het waarschijnlijk ook, maar met die apps van tegenwoordig is er veel mogelijk.
Stel je vliegt naar Griekenland en terug: hoeveel CO2 produceer ik dan als persoon? Antwoord: 800 kg CO2
In de benzineauto: 600 kg en in de elektrische trein (TGV bv): 80 kg
Een huishouden (2,5 personen) stoot voor wonen en vervoer (benzine, gas en stroom) zo’n 7500 kg CO2 uit. Voor nieuwe woningen en nieuwe auto’s is dat al snel 80% lager.
Waar moeten we naar toe?
De gemiddelde uitstoot per persoon in Europa is 8400 kg. 60% verminderen betekent terug naar 3300 kg in 2030. En naar 0 in 2050! Het Rijk heeft al een rekenmethode daarvoor in de bouw ontwikkeld. Dat heet de MPG-score. Elk materiaal waar een gebouw mee wordt gebouwd krijgt een CO2 score. Beton scoort negatief, hout bv positief. De norm niet halen betekent: niet bouwen.
CO2 wordt de norm
Je ziet het pas als je het doorhebt, geldt ook hier. CO2 moet zichtbaar worden, op elk product. En elk product kan een getal krijgen, net als calorieën bij voedsel. Als dat getal dan ook een prijs krijgt in euro’s, dan gaat de Nederlander bewegen. Zou het kunnen werken?
Ik denk het wel. Meten is weten en weten voorkomt zweten.
Naar overzicht