Akkrum-Nes - 09-12-2023

 

Column

Nieuws van Duurzaam Akkrum Nes

Tekst: Tineke Cazemier

 

Maandelijks nemen we u mee in de activiteiten van Duurzaam Akkrum Nes (DAN) en geven we een inkijk in onze projecten.

 

De enerzjyaksje van Plaatselijk Belang Akkrum-Nes en DAN is een succes. Inmiddels hebben 40 mensen gebruik gemaakt van deze actie, 40 huizen zijn energiezuiniger gemaakt! Hoe gaat het in zijn werk? De “Meitinkers” geven een gratis advies hoe energie kan worden bespaard en vervolgens worden door de “Oanpakkers” eenvoudige isolatiemiddelen aangebracht, zoals tochtstrips, radiatorfolie en brievenbusborstels en worden ledlampen geleverd. Meitinkers en oanpakkers zijn allemaal dorpsgenoten, die hiermee ook geld kunnen verdienen voor een club of vereniging in Akkrum en Nes. Zo snijdt het mes mooi aan twee kanten.

 

Deze keer ga ik met oanpakker Gerben Santema op pad. Met zijn inzet als oanpakker ondersteunt hij fanfare “Harmonie”. Hij gaat bij Boukje Jeeninga aan de slag. Boukje heeft zich aangemeld voor de actie. Ze wil graag haar energierekening naar beneden brengen en goed doen voor het milieu. Als eerste stap is ze samen met de meitinker door het huis gegaan. Boukje is enthousiast over de adviezen die ze kreeg. Ze vertelt: “De meitinker nam echt de tijd en we zijn bij alles langsgegaan waar energiewinst te behalen is. Ik heb een heel oude tl-buis in de keuken hangen en die staat eigenlijk altijd aan. Ik heb me niet gerealiseerd dat die een energievreter is. Ik heb meteen een nieuwe besteld, maar dan een led-versie. Ook hebben we het gehad over hoe belangrijk het is om te ventileren, met als gevolg dat ik nu de ventilatieroosters open heb staan. En met het advies om gordijnen bij de voor- en achterdeur op te hangen ga ik ook aan de slag. Daarnaast heeft de meitinker nog een lijst ingevuld voor de oanpakker”.

 

Oanpakker Gerben heeft twee tassen met materiaal bij zich en Boukje zelf heeft ook nog een doos met bruikbare spullen. Voordat Gerben aan de slag gaat, drinken we eerst een kop koffie. Ze kennen elkaar van vroeger. Een mooi gesprek ontvouwt zich. Gezelligheid kent geen tijd, maar er moet ook nog “gewerkt” worden. Gerben heeft de lijst van de meitinker bij zich en kan daarop zien wat er is afgesproken: radiatorfolie aanbrengen achter de verwarming die tegen de buitenmuur hangt, zeven lampen vervangen door led-lampen, een brievenbusborstel plaatsen en op een aantal plekken een tochtstrip aanbrengen. Met de lijst in de hand lopen ze nog een keer door het huis.

 

Als ik weer vertrek is de brievenbusborstel geplaatst en is Gerben met de plakstrip op weg naar de voordeur. Het is een plezierige ochtend met veel energiewinst. Al heeft Boukje nog wat zorgen over het plaatsen van de radiatorfolie... Ze weet niet of het achter de verwarming vrij van spinnen is!

 

De enerzjyaksje loopt nog wel even door. Wilt u zich aanmelden met de winter voor de deur? Dat kan.

 

Voor informatie:

Tom Yntema tel 0615 607 587 of

Sjaak Commandeur tel 0629 286 378

info@duurzaamakkrumnes.nl

 

Ondanks het geringe aantal uren dat de zon scheen, was de opbrengst van zonnepark Leppagreide in november 52 MWh. Daarmee kunnen 15 huishoudens gedurende een jaar van stroom worden voorzien.

 

Columns Duurzaam Akkrum-Nes

 

 


Naar overzicht

Laatste nieuws

Meer Nieuws Archief Columns Recepten


LEES MEER vrolijke-vrijmarkt-grou-24
23-04-2024

Vrolijke Vrijmarkt in Grou

LEES MEER image001
23-04-2024

100 jaar De Tuolle in Tersoal

LEES MEER foto-petra-en-anne
02-04-2024

Anne de Jong Uitvaartzorg wordt Comes Uitvaartzorg

LEES MEER schermafbeelding-2024-04-16-om
24-05-2023

Agenda Midden Friesland

LEES MEER drukwerkdeals-2024-01-16-a-en-
16-01-2024

Drukwerkacties Inclusief GRATIS Advertentie en/of Verspreiding

LEES MEER schermafbeelding-2021-12-21-om

Columns

Nieuws Archief Columns Recepten


LEES MEER poster-open-dag-definitief
03-04-2024

De dierenartsenpraktijk opent haar deuren voor publiek!

LEES MEER photo-anya-petra-eijer-06752-2
20-04-2024

Even voorstellen

LEES MEER mirjambos
19-04-2024

Erfdienstbaarheid, kwalitatieve verplichting, kettingbeding

LEES MEER kees-parttechniek
18-04-2024

Je nieuwe werk bevalt niet, wat nu?

LEES MEER img5319bvanoyenlr
18-04-2024

Oldeberkoop (6,3 km)

LEES MEER xannevera-wergeabloeit-lores-3
17-04-2024

Bi-cycle of bye-sukkel?

LEES MEER leo-boermans
05-04-2024

De kop erbij en soms een beetje geluk!

LEES MEER img7314
04-04-2024

Laatste Reis

LEES MEER nature-today-foto-velduil
03-04-2024

Velduilen floreren met veel veldmuizen

Over ons

Drukwerk en een website zijn het visitekaartje van uw onderneming. Of het nu gaat om kranten, folders, brieven, huisstijl of direct marketing. Als Media bedrijf weten wij dat en kunnen wij dit voor u verzorgen. Van opmaak, vormgeving, drukken tot en met distributie. Desgewenst kunt u de volledige verzorging van uw flyers of geadresseerd drukwerk aan ons uitbesteden.

Vragen?

Bel ons, stuur een e-mail of laat u terugbellen:

MiddelPunt Media

  • Vormgeving
  • Bestickering
  • Webdesign
  • Drukwerk
  • Verspreiding

 

Offerte aanvragen