Digitale nalatenschap
Friesland - 09-03-2021
Onlangs zag ik op YouTube een filmpje over dilemma’s rond de digitale nalatenschap. Nu is de nalatenschap iets wat eigenlijk buiten mijn werkveld als uitvaartverzorger valt. Maar het trok toch mijn aandacht. Want het is een onderwerp waar we eigenlijk nog veel te weinig over nadenken.
Enkele vragen en dilemma’s uit dat filmpje:
- Wie heeft er na jouw overlijden toegang tot jouw computer, tablet of telefoon?
Dilemma 1: een meisje overlijdt. Haar ouders willen heel graag toegang tot haar telefoon omdat daar ook haar foto’s op staan. Maar het meisje had een geheime relatie met een klasgenootje waar haar ouders niets van wisten. Er staan op de telefoon intieme foto’s van het meisje en haar geheime liefde.
- Wat moet er na jouw overlijden gebeuren met je social media accounts, bijvoorbeeld Facebook, LinkedIn of Instagram?
Dilemma 2: een vader overlijdt. Zijn facebook-account wordt omgezet in een herdenkingspagina. De kinderen willen na verloop van tijd dat het account wordt afgesloten omdat er ook allerlei foto’s van hen op staan en die willen ze niet tot in lengte van jaren op internet hebben staan; de moeder wil het account juist graag houden.
- Moeten digitale foto’s en filmpjes worden bewaard? En mogen ze dan ook worden gedeeld en zo ja, met wie dan wel en met wie niet?
Dilemma 3: na het overlijden van een vrouw willen haar ex-partner en een dochter waar ze al jaren geen contact meer mee had, toegang tot haar foto’s. De dochters waar ze wel veel contact mee had, zien dat niet zitten.
In de 3 voorbeelden had degene die kwam te overlijden niets gezegd of opgeschreven over zijn of haar digitale nalatenschap. De nabestaanden tastten dus in het duister wat hij of zij zelf had gewild.
En dan hebben we het nog niet eens gehad over wachtwoorden die onvindbaar zijn, waardoor een computer of telefoon überhaupt niet is te openen. Nabestaanden kunnen dan niet alleen niet bij de foto’s maar ook niet bij allerlei andere, meer zakelijk informatie. Vroeger had iedereen alles op papier staan, min of meer geordend in een map. Maar tegenwoordig gaat alles digitaal: polissen van verzekeringen, koopovereenkomsten, contracten. Voor nabestaanden is het fijn als ze daar makkelijk bij kunnen.
Eigenlijk zou iedereen daar eens over moeten nadenken en er het gesprek over aangaan. Wie heeft toegang tot jouw wachtwoorden en pincodes? Wat moet er met jouw social media-accounts gebeuren na je overlijden en wie heeft dan toegang tot je telefoon en computer? En mag alles wat daarop staat, worden gezien?
Laatst heb ik mijn eigen zolder opgeruimd en daarbij kwam ik hele stapels oude brieven tegen, onder andere van vroegere vriendjes. Ik heb ze met veel plezier nog een keer gelezen en vervolgens de afweging gemaakt: als ik overlijd, wil ik dan dat mijn kinderen dit onder ogen krijgen? Was het antwoord ‘nee’ dan kwamen ze op het stapeltje ter vernietiging. Misschien moet je zo ook eens door de computer en je telefoon heen. Wat mag een ander onder ogen krijgen en wat kan beter worden vernietigd? En dat laatste dan ook doen…
Ik heb me voorgenomen dat ik, als ik een voorgesprek heb met mensen over hun wensen rondom de uitvaart, dit onderwerp ook aan de orde breng: denk er eens over na hoe je digitale nalatenschap er uitziet.
Anne de Jong
Hebt u vragen, of wilt u eens praten over uw wensen voor uw afscheid?
U kunt altijd vrijblijvend een afspraak maken.
Anne de Jong Uitvaartzorg, tel. 0566 – 60 29 22,
Columns Anne de Jong Uitvaartzorg
Naar overzicht