Stelt je werkgever een verbeterplan voor?
Grou - 01-10-2024
Column door:
Kees van den Bosch
Adviseur Technische Carrières
Een verbeterplan wordt meestal ingezet wanneer iemand niet voldoet aan de eisen van zijn of haar functie. Meestal heeft diegene dan al wat gesprekken gehad en zijn er pogingen gedaan om de prestaties te verbeteren, bijvoorbeeld door middel van begeleiding of extra trainingen. Als deze inspanningen echter niet het gewenste resultaat opleveren, wordt een verbeterplan ingezet.
Hoewel verbeterplannen in theorie bedoeld zijn om prestaties weer op niveau te krijgen, blijkt de praktijk anders. Veel werknemers slagen er niet in om aan de eisen van het plan te voldoen, zelfs niet na intensieve inspanningen. Dit kan komen door persoonlijke omstandigheden, gebrek aan steun van het management of simpelweg onrealistische doelstellingen. Wat de reden ook is, de resultaten van een verbeterplan zijn vaak teleurstellend. Het traject leidt er meestal niet toe dat werknemers uiteindelijk succesvol zijn in hun functie.
Voor de weinigen die erin slagen om een verbeterplan te overleven, is de situatie niet per se rooskleurig. Hoewel ze hun baan behouden, blijft het verbeterplan als een soort stigma aan ze kleven. Collega’s zijn op de hoogte van de situatie, wat toekomstige kansen kan beperken. Zelfs als je je prestaties weet op te krikken en succesvol wordt in je functie, blijft het verbeterplan een schaduw werpen over de carrière binnen dat bedrijf.
Daarom is het vaak beter om meteen te focussen op nieuwe mogelijkheden buiten je huidige werkomgeving. Werk je cv bij, breid je netwerk uit en onderzoek vacatures die beter aansluiten bij je vaardigheden en ambities. Wanneer je solliciteert, wees dan voorbereid op vragen over je vertrek. Houd je antwoord simpel en professioneel: leg uit dat de situatie niet ideaal was voor jouw groei en dat je op zoek bent naar een positie waarin je wél kunt excelleren.
Kortom, een verbeterplan biedt zelden een tweede kans binnen hetzelfde bedrijf. In plaats van te proberen jezelf te bewijzen binnen een systeem dat tegenwerkt, kun je beter kiezen voor een nieuwe start in een positie die beter bij je past. Zo geef je jezelf de kans om opnieuw te beginnen, zonder de last van een mislukt verbetertraject.
Hebt u vragen of opmerkingen?
058 8330001, De Finnen 10, 9001 XW Grou
Op de foto: team PART Techniek,
van links naar rechts: Chris Postma, Kees van den Bosch, Iris Mulder, Sybolt van der Eems
Naar overzicht