Appelvink
Friesland - 18-09-2024
Column
Sake P. Roodbergen
Kersebiter (Coccothraustes coccothraustes)
De indrukwekkende Appelvink (Fries: Kersebiter) en de even kleurige, maar veel kleinere Goudvink hebben beide een echte kegelsnavel, geschikt om harde zaden te breken. De Appelvink breekt met zijn extra forse snavel zelfs de keiharde pitten van de kers, vandaar de Friese naam. Beide zijn soorten van het bos, en daarom in onze omgeving heel weinig te zien. De meeste kans is nog in het winterhalfjaar op de voerplank waar zaden worden gestrooid.
Wie in de koude periode wel eens een blik werpt op de voerplank in de tuin van Vogelbescherming kan het geluk hebben er eens eentje te zien. En wie nog meer geluk heeft: in de tuinen van Coopersburg en Welgelegen in Akkrum, het park aan de Stationsweg in Grou of in it Raerderbosk wordt er een enkele keer eentje gezien. Maar alleen echte vogelkenners zullen het scherpe ‘tsik’ hoog in de boom herkennen als het geluid van de Appelvink. Op de grond hipt de grote Kersebiter met forse sprongen. Ondanks de relatieve zeldzaamheid in onze contreien is er toch alle reden om even aandacht voor deze bijzondere kanjer te vragen.
De foto die ik voor deze column mocht gebruiken is van Inge Duijsens, een Nederlandse top-vogelfotograaf. Zij heeft de unieke foto van twee ruziënde Appelvinken als omslag gebruikt voor een vogel-weekagenda voor het volgende jaar 2025. Deze agenda meet 18 X 23 cm en is uitgevoerd als paperback met ringband en elastiek. De speciale uitgave kost €14,95 en is te bestellen via www.vogelsnederland.nl. Zeker is dat je aan de agenda een bijzonder vogelboek overhoudt!
Bronnen:
Natoergids Fûgels (Sake P. Roodbergen 2005)
ANWB Vogelgids van Europa
Tekst: Sake P. Roodbergen, Akkrum