GROU - 27-05-2020

 

In Grou wordt hard gewerkt aan het openstellen van het museum. Vrijwilligers van Museum Hert fan Fryslân zijn aan de slag om onder de gestelde richtlijnen een veilig museumbezoek mogelijk te maken. Het streven is dit op 3 juni voor elkaar te hebben. Museumbezoek is sowieso in de komende tijd alléén mogelijk na telefonische aanmelding vooraf. Hoe? Raadpleeg de website www.museumhertfanfryslan.nl voor de nodige informatie en de vastgestelde bezoekregels voor ieders veiligheid.

 

Naast de tijdelijke expositie over Grou in oorlogstijd is dan de nieuwe expositie over de ontstaansgeschiedenis van Grou en omgeving te bezoeken. Archeologische vondsten o.a. in Reduzum, Nes, Jirnsum en Grou, aparte bouwmaterialen- en gebruiks-voorwerpen door de eeuwen heen geven een inkijk in de lange en rijke cultuurhistorie van deze omgeving. De schedel en kam uit de 8e eeuw, gevonden in een boomkistgraf in 2018 onder het Halbertsma’s Plein, zijn terug in Grou. Na verder onderzoek door de Rijks Universiteit Groningen blijkt dat het niet het graf van een man betreft, zoals men eerst meende, maar van een vrouw. Zij heeft nu de toepasselijke naam ‘Grytsje uit Grou’ gekregen. De delen van de boomstam waarin zij begraven werd blijken resten van een schip te zijn. De Sint Piterkerk is begin 12e eeuw gebouwd. Deze vondst uit de 8e eeuw is nu de oudste aanduiding van vaste bewoning van Grou. Uniek om bij stil te staan, helemaal om deze vondst met eigen ogen te zien.

 

Tekening: ‘Skelet in de boomkist op het Halbertsma’s Plein, archeologische vondst in 2018’

Getekend door Hendrik Elings

Bron: Museum Hert fan Fryslân

Laatste nieuws

LEES MEER rondje-grou
08-07-2020

Rondje Grou

LEES MEER barteles-diner
07-07-2020

Bartele's Diner geopend

LEES MEER unknown
07-07-2020

Ereronde Boarnster boeren

LEES MEER leo-boermans
07-07-2020

Een spannend eerste gesprek

LEES MEER bouwe
06-07-2020

Het gas er op

LEES MEER img1748-(1)
03-07-2020

Het geheim van de gouden bol

LEES MEER dsc04161
06-07-2020

Hoe groot is de Voetafdruk van jou in Grou?

LEES MEER angus-steak-sandwich
06-07-2020

Frysk Black Angus steak-sandwich

Over ons

Drukwerk en een website zijn het visitekaartje van uw onderneming. Of het nu gaat om kranten, folders, brieven, huisstijl of direct marketing. Als Media bedrijf weten wij dat en kunnen wij dit voor u verzorgen. Van opmaak, vormgeving, drukken tot en met distributie. Desgewenst kunt u de volledige verzorging van uw flyers of geadresseerd drukwerk aan ons uitbesteden.

Vragen?

Bel ons, stuur een e-mail of laat u terugbellen:

MiddelPunt Media

  • Vormgeving
  • Bestickering
  • Webdesign
  • Drukwerk
  • Verspreiding

 

Offerte aanvragen