Akkrum/Nes - 16-10-2022

 

Friesland zeilt

Midden in Friesland huizen twee zeilbedrijven:

Zeilschool Pean en Masterskip | Wylde Swan.

In de column "Friesland Zeilt" vertelt Christophe Meijer

regelmatig over hun belevenissen.

 


Scholen, leerlingen en ouders willen meer uit het traditionele schoolkamp halen. Op zeilschool Pean in Akkrum is deze maand al het vierde schoolkamp bezig, waarbij persoonlijke ontwikkeling en teamvaardigheden van de leerlingen en de docenten centraal staan.

 

Van matig eten en slaapgebrek naar gezonde inhoud en uitdaging

Vroeger dacht je bij het schoolkamp aan een kampeerboerderij, matig eten en slaapgebrek. Inmiddels heeft er een omslag plaatsgevonden. Bij Pean bieden ze sinds enkele jaren schoolkampen aan waarbij de ontwikkeling van de leerling (individueel en in de groep), maar ook de ontwikkeling van de docent en het docententeam centraal staat. En daarbij passen goede nachtrust, gezond eten en uitdaging.

 

Elkaar leren kennen en samenwerken. Maar hoe dan?

Omdat Pean al 54 jaar kampen organiseert, is dit achteraf gezien een logische ontwikkeling. Rienk de Jonge van Pean: “Ik kan me herinneren dat er jaren geleden een school belde omdat zij hun introductieweek bij ons wilden houden. Ik besloot om eens door te vragen naar waarom ze eigenlijk op schoolkamp wilden? Men had als doel dat de leerlingen elkaar en de docenten leerden kennen zodat ze beter konden samenwerken. Toen ik vroeg hoe ze dat doel wilden bereiken, werd het stil aan de telefoon. Bij Pean weten we inmiddels precies hoe dit werkt.

 

Eerst de cursus ‘Hoe draai ik een goed kamp’

De voorbereiding van het schoolkamp van bijvoorbeeld het Heerenveense Aeres-college is door de trainers van Pean en het team van de school gezamenlijk gedaan. Omdat Pean ervaren is in het organiseren van kampen, is er eerst een cursus “hoe draai ik een goed kamp” gegeven aan de docenten. Rienk de Jonge: “Zonder de randvoorwaarden van een goed kamp komen we niet aan de inhoud toe.” Voor de inhoud heeft Pean samen met de school een programma opgesteld op basis van persoonlijk leiderschap en samenwerking. Persoonlijk leiderschap is voor leerlingen belangrijk om straks zelfstandig te kunnen werken aan hun opleiding. Teamwerk is belangrijk omdat een school een complexe sociale omgeving is waarin je goed moet kunnen samenwerken.

 

Pean: “Het is prachtig om te zien dat ons programma in een relatief korte tijd veel succes boekt. Het verschil tussen hoe de groep op maandag komt en hoe ze op vrijdag weer weggaan, is heel groot. Deze scholieren en hun docenten hebben echt veel geleerd en gaan samen een mooi jaar tegemoet.”

 

Escape Island

“We gebruiken bijvoorbeeld onze training Escape Island. De leerlingen en docenten worden gedropt op een eilandje zonder huizen, op een redelijke afstand van Pean. Daar ligt allerlei materiaal waarmee ze als groep naar Pean moeten terugkeren. Vaak is dit het allereerste programmaonderdeel en staat zelfs het eten voor de hele week op het onbewoonde eiland. Dat eten moet natuurlijk ook mee. Onze trainers observeren wat de groepsdynamiek is. Bij de nabespreking vallen de eerste kwartjes al. De start van een leerzame week.”, aldus Rienk de Jonge.

 

Inhoud en kwaliteit: Scholen en ouders vragen erom

Na een intensieve maand met deze nieuwe schoolkampen kijkt Pean tevreden terug. Het is goed om te zien dat deze inhoudelijk schoolkampen zo aanslaan. Er zijn zelfs ouders die met de school van hun kinderen contact opnemen omdat ze een inhoudelijk schoolkamp willen voor hun kind. Zo zijn we ook voor 2023 al weer scholen aan het begeleiden, die meer willen bieden dan een traditioneel schoolkamp.

 

 

Columns Friesland zeilt

 

 

Naar overzicht

Laatste nieuws

Meer Nieuws Archief Columns Recepten


LEES MEER foto-petra-en-anne
02-04-2024

Anne de Jong Uitvaartzorg wordt Comes Uitvaartzorg

LEES MEER img-20240327-wa0004
02-04-2024

v.v. Akkrum organiseert het Voetbalfestival

LEES MEER schermafbeelding-2024-03-05-om
05-03-2024

Tien jaar Repaircafé Akkrum/Nes

LEES MEER mp202407pagina12
24-05-2023

Agenda Midden Friesland

LEES MEER drukwerkdeals-2024-01-16-a-en-
16-01-2024

Drukwerkacties Inclusief GRATIS Advertentie en/of Verspreiding

LEES MEER schermafbeelding-2021-12-21-om

Columns

Nieuws Archief Columns Recepten


LEES MEER nature-today-foto-velduil
03-04-2024

Velduilen floreren met veel veldmuizen

LEES MEER anne-de-jong
24-03-2024

Aan alles komt een einde

LEES MEER mirjambos
23-03-2024

Overdracht van een onderneming

LEES MEER kees-parttechniek
22-03-2024

Verlaat je je baas of je baan?

LEES MEER dsc7420bvanoyenlr
21-03-2024

De Wilgen-Smalle Ee (6 km)

LEES MEER gf2035
20-03-2024

Mani Fêst

LEES MEER leo-boermans
08-03-2024

Uitvaart in meerdere talen

LEES MEER schermafbeelding-2024-04-02-om
08-03-2024

Nieuws van Duurzaam Akkrum Nes

LEES MEER img5109
09-02-2024

Reisbureau(tje)

Over ons

Drukwerk en een website zijn het visitekaartje van uw onderneming. Of het nu gaat om kranten, folders, brieven, huisstijl of direct marketing. Als Media bedrijf weten wij dat en kunnen wij dit voor u verzorgen. Van opmaak, vormgeving, drukken tot en met distributie. Desgewenst kunt u de volledige verzorging van uw flyers of geadresseerd drukwerk aan ons uitbesteden.

Vragen?

Bel ons, stuur een e-mail of laat u terugbellen:

MiddelPunt Media

  • Vormgeving
  • Bestickering
  • Webdesign
  • Drukwerk
  • Verspreiding

 

Offerte aanvragen