Wilde zwaan (Cygnus cygnus)
Friesland - 24-11-2021
Column
Sake P. Roodbergen
In ons land komt een aantal verschillende zwaansoorten voor. De bekendste is natuurlijk de Knobbelzwaan. Wij kennen hem allemaal: rode snavel en zwarte knobbel boven op die snavel; bij het mannetje groter dan bij het vrouwtje. De Knobbelzwaan komt oorspronkelijk niet uit ons eigen land; het is een ingevoerde vogel. Maar wel al heel lang geleden. Zo lang dat het heel gewoon was op om beide kanten van het ouderwetse boerderijdak een swanneboerd te plaatsen. Nu is de Knobbelzwaan een algemene broedvogel in ons land. In zachte winters is de Knobbelzwaan in grote aantallen te zien in ons boerenland.
Een tweede, uitgesproken zeldzame zwanensoort is de Wilde zwaan (zie foto), een trekvogel. Typisch voor deze grote zwaan is zijn rechte, lange hals. Het lijf is wat slanker dan dat van onze Knobbelzwaan. De gele snavel van de Wilde zwaan een opvallend kenmerk. Het geel is een ruitvormig gedeelte; de punt van de snavel is zwart. In onze provincie is een broedgeval van de Wilde zwaan een zeldzame gebeurtenis. Zijn roep doet denken aan het trompetterachtige geluid van de Kraanvogel.
De derde soort zwaan die even genoemd moet worden is de Kleine zwaan (Cygnus bewickii). Ook dit is een trekvogel. Hij arriveert al in september uit het hoge noorden en verblijft ’s winters aardig talrijk in het Lauwersmeer. Ook deze zwanensoort heeft een geel met zwarte snavel.
Een laatste zwaan in ons land is de Zwarte zwaan (Cygnus atrata). Deze opvallende watervogel komt oorspronkelijk uit Australië en Nieuw Zeeland. Hij is ingevoerd als siervogel in vogelparken en daaruit dikwijls ontsnapt. Tussen Grou en Akkrum wordt al jarenlang een paartje van deze exoot gezien dat daar ook broedt. Ze kunnen het hele jaar door broeden, zoals ook in hun oorspronkelijke verspreidingsgebied normaal was.
Foto: FranciscusKoopman; tekst: Sake P. Roodbergen