Friesland - 19-05-2021

 

Er worden veel nieuwe dingen bedacht in uitvaartland. Bijzondere urnen, gedenktekens, kisten en waden. Rouwvervoer met een rouwkoe, rouwclowns, persoonlijke rouwkamer-aankleding. Je kunt het zo gek niet bedenken of het is er al.

 

Soms is er iets wat er uitspringt en wat mijn nieuwsgierigheid wekt. Afgelopen najaar was dat de Living Cocoon. Misschien hebt u er wel over gehoord want er is veel aandacht voor geweest op de televisie, in de krant en op sociale media. De Living Cocoon wordt ook wel de levende doodskist genoemd. Deze kist is gemaakt van mycelium, het ondergronds wortelnetwerk van paddenstoelen. Het bijzondere van mycelium is dat het in de grond allerlei afvalstoffen kan omzetten in voedingsstoffen voor de natuur. Het wordt bijvoorbeeld ook gebruikt om vervuilde grond te reinigen.

 

De kist wordt gemaakt door een mal te vullen met houtvezels en daar het mycelium doorheen te laten groeien. Het mycelium werkt daarbij als bindmiddel. Na 7 dagen is de kist stevig genoeg en kan de mal worden verwijderd. Door de kist vervolgens te drogen, stopt de groei van het mycelium. Pas na de begrafenis, als de kist in contact komt het vocht in de bodem, komt de myceliumgroei weer op gang en start het composteren.

Het idee is dat, door je te laten begraven in een Living Cocoon, het lichaam snel (in een paar jaar) wordt omgezet naar compost. Tegelijkertijd worden de vervuilende stoffen, die ieder mens nu eenmaal in zijn lichaam heeft, omgezet in waardevolle voedingsstoffen. Op die manier worden voedingsstoffen toegevoegd aan de bodem en wordt deze niet vervuild met bijvoorbeeld de resten van een spaanplaat kist of de vervuilende stoffen in het lichaam. Daarmee zou het een hele duurzame manier van begraven zijn. De Living Cocoon wordt geleverd met een ‘matrasje’ van mos en schijnt heerlijk naar bosgrond te ruiken.

 

Ik vind dit op z’n minst ‘nijsgjirrich’ maar heb gelijk ook een aantal praktische vragen: Kun je iemand thuis opbaren in zo’n kist? Wat voor kleding kan iemand het beste dragen, uit welk materiaal moet dat bestaan? Wat gebeurt er met het mycelium als je de kist op een koelplaat zet, kan het daar tegen of gaat het dood? En is de kist stevig genoeg om ook een wat zwaarder persoon in te vervoeren? Iets om de komende tijd eens uit te zoeken. Op mijn laatste vraag “wat kost het” vond ik al snel het antwoord: de kist kost rond de € 1500,-, exclusief transportkosten. Voor uw beeld: dit is ruim drie keer zo duur als een eenvoudige kist van onbehandeld naaldhout en twee keer zo duur als een eiken kist.

 

 

Anne de Jong

 

Wilt u eens praten over uw wensen voor uw afscheid of hebt u vragen over wat er mogelijk is? U kunt altijd een afspraak maken voor een vrijblijvend gesprek.

Anne de Jong Uitvaartzorg, tel. 0566 – 60 29 22,

www.dejonguitvaartzorg.nl

 

 

Columns Anne de Jong Uitvaartzorg

 

 

Naar overzicht

Laatste nieuws

Meer Nieuws Archief Columns Gemeentenieuws Recepten


LEES MEER schermafbeelding-2021-05-18-om
18-05-2021

Beleef Midden-Friesland 2021

LEES MEER image
23-06-2021

Metamorfose in de buurt van It Pakhûs

LEES MEER boarne-p1060236-paul-hettinga
22-06-2021

Op weg naar een bruisend centrum in Akkrum

LEES MEER rixt-van-de-horst-nederlands-k
22-06-2021

Grouster amazone is Nederlands Kampioene Para-dressuur

LEES MEER rb-3
22-06-2021

OVERSTAPWEKEN RegioBank groot succes

LEES MEER logowhiteblue
22-06-2021

Gezocht voor Sport in Grou: presentator en webredacteur

LEES MEER image
22-06-2021

Jirnsum werkt aan nieuwe Dorpsvisie 2025

LEES MEER schermafbeelding-2021-06-09-om
09-06-2021

De nieuwe rage om fit en vitaal te blijven ‘Steppen’!

LEES MEER 20210417-115142wendy
09-06-2021

Kinderopvang en activiteiten op Ferdivedaasje Buorkerij Greidesicht

Over ons

Drukwerk en een website zijn het visitekaartje van uw onderneming. Of het nu gaat om kranten, folders, brieven, huisstijl of direct marketing. Als Media bedrijf weten wij dat en kunnen wij dit voor u verzorgen. Van opmaak, vormgeving, drukken tot en met distributie. Desgewenst kunt u de volledige verzorging van uw flyers of geadresseerd drukwerk aan ons uitbesteden.

Vragen?

Bel ons, stuur een e-mail of laat u terugbellen:

MiddelPunt Media

  • Vormgeving
  • Bestickering
  • Webdesign
  • Drukwerk
  • Verspreiding

 

Offerte aanvragen