Friesland - 26-05-2021

 

Column

Bouwe de Boer

Projectleider

Freonen Fan FossylFrij Fryslân



Fryslân was in 2018 Europees Culturele Hoofdstad: we kunnen er nog lang van nagenieten. Het goede nieuws is immers, dat de organisatie al in 2018 heeft besloten om ook in 2022, in 2026 en tien jaar na dato 2028 er een vervolg komt. Niet zo groot misschien als in 2018, maar wel een cultureel jubeljaar, in dit geval 100 dagen lang. Van april tot augustus 2022 staat Fryslân in het teken van ‘Arcadia’.

 

Wikipedia zegt over Arcadia:

“Arcadië of Arcadia is een utopisch land vol bloemen, fruit en bossen, helder water, vogelzang en een eeuwige zomer. Al in de klassieke oudheid maakten deze elementen deel uit van een ideaal-landschap dat er ooit geweest zou zijn in een verloren Gouden Tijd aan het begin van de geschiedenis van de mensheid.”

 

Dit soort namen en teksten inspireren ongetwijfeld veel Friezen om juist in 2022 Fryslân weer van zijn beste kant te laten zien en een nieuwe beweging op gang te brengen. Ik zelf hoor bij de groep die meteen geïnspireerd raakt door dit soort golfbewegingen. Arcadia, oftewel ‘it bêste lân fan ierde’ is al onderdeel van ons volkslied. Het is een mooi streven om dat bêste lân fan ierde eens goed tegen het licht te houden in 2022. Zijn wij wel op een weg die past bij Arcadia? Een land vol bloemen zijn we niet meer, met de vogels is het niet veel beter gesteld. Veel mensen maken zich terecht zorgen over de kwaliteit van ons voedsel en de relatie met onze gezondheid.

 

De laatste jaren is deze bezorgdheid groeiende en er komen steeds meer groepen mensen in de actiestand. Kijk naar de energie coöperaties, de initiatieven rond vitaliteit (bloeizones), bedrijven en gemeenten die de SDG’s (Sustainable Development Goals) omarmen. De lokale plukbossen ontstaan, er is een snelgroeiende vraag naar lokaal voedsel, het aantal mensen wat zelfs ‘s winters buiten zwemt groeit rustbarend.

 

Ik wil maar zeggen: er is onrust en dat is altijd een prima voorbode voor reuring als er een podium wordt geboden. Arcadia is dat podium. Let maar op: in 2022 laat Fryslân op grote schaal zien, dat ons volkslied over 20 jaar nog steeds bij Fryslân past. En de skries op'e hikke ropt wer grito-grie!

 

 

 

Columns Bouwe de Boer

 

 

Naar overzicht

Laatste nieuws

Meer Nieuws Archief Columns Recepten


LEES MEER vrolijke-vrijmarkt-grou-24
23-04-2024

Vrolijke Vrijmarkt in Grou

LEES MEER image001
23-04-2024

100 jaar De Tuolle in Tersoal

LEES MEER foto-petra-en-anne
02-04-2024

Anne de Jong Uitvaartzorg wordt Comes Uitvaartzorg

LEES MEER schermafbeelding-2024-04-16-om
24-05-2023

Agenda Midden Friesland

LEES MEER drukwerkdeals-2024-01-16-a-en-
16-01-2024

Drukwerkacties Inclusief GRATIS Advertentie en/of Verspreiding

LEES MEER schermafbeelding-2021-12-21-om

Over ons

Drukwerk en een website zijn het visitekaartje van uw onderneming. Of het nu gaat om kranten, folders, brieven, huisstijl of direct marketing. Als Media bedrijf weten wij dat en kunnen wij dit voor u verzorgen. Van opmaak, vormgeving, drukken tot en met distributie. Desgewenst kunt u de volledige verzorging van uw flyers of geadresseerd drukwerk aan ons uitbesteden.

Vragen?

Bel ons, stuur een e-mail of laat u terugbellen:

MiddelPunt Media

  • Vormgeving
  • Bestickering
  • Webdesign
  • Drukwerk
  • Verspreiding

 

Offerte aanvragen