Friesland - 10-11-2020

 

“Smaakvol ten onder”, dat is de kop van het artikel in de bijlage van de Volkskrant wat ik van vrienden krijg toegeschoven. Een beetje zuchtend lees ik het verhaal. Om, als ik het uit heb, te constateren dat het er aan de andere kant van de Afsluitdijk, in het ‘Wilde Westen’, toch anders aan toe gaat dan hier in Friesland.

Enerzijds merk ik, ook van collega’s uit het midden en westen van het land, dat uitvaarten vaak veel traditioneler zijn dan hier: mannen in zwarte pakken en hoge hoeden, standaard kisten, opbaren in onpersoonlijke uitvaartcentra, crematoria waar je na een kort afscheid, gevolgd door koffie met cake, binnen anderhalf uur al weer buiten staat. En anderzijds, misschien wel als reactie daarop, meer vraag naar aparte en bijzondere dingen. In het artikel staan een paar nogal prijzige voorbeelden, zoals een urn van € 3500,- ontworpen door een kunstenares.

Design in uitvaartland, is dat de toekomst? Ik geloof het niet. Maar dat wil niet zeggen dat je alleen maar keuze hebt uit dertien in een dozijn. Als er in het kistenboek van de uitvaartverzorger niets staat wat je aanspreekt, vertel dan wat je wèl wilt, in welke hoek je het zoekt. Er is veel meer dan dat ene kistenboek en de uitvaartverzorger kan je helpen iets te vinden wat wèl bij je past. En je kunt je oriënteren op internet. Dat geldt niet alleen voor kisten maar voor alle zaken waar je een beslissing over moet nemen. Er is heel veel keus, veel meer dan een uitvaartverzorger kan laten zien.

Alleen, als je er nooit over hebt nagedacht en je dierbare komt plotseling te overlijden, dan is het heel moeilijk om op dat moment nog te bedenken hoe je het anders zou willen. En dan kom ik weer bij mijn stokpaardje: práát er over met elkaar, ook als het nog lang niet aan de orde is: wat zijn mijn wensen als ik kom te overlijden, en hoe zouden jullie dan afscheid willen nemen. Dan is er een basis om, als het zover is, de goede beslissingen te nemen.

Smaakvol ten onder klinkt mij teveel naar alleen maar buitenkant. Waar het werkelijk om gaat, is dat je afscheid neemt op een wijze die past bij degene die overleden is en die recht doet aan je eigen gevoelens. En dat kan heel ‘útwrydsk’ zijn maar ook heel traditioneel.

Anne de Jong

 

Hebt u vragen, of wilt u eens praten over uw wensen voor uw afscheid?

U kunt altijd vrijblijvend een afspraak maken.

Anne de Jong Uitvaartzorg, tel. 0566 – 60 29 22

www.dejonguitvaartzorg.nl

 

 

Naar overzicht

Laatste nieuws

Meer Nieuws Archief Columns Gemeentenieuws Recepten


LEES MEER schermafbeelding-2021-04-06-om
09-04-2021

Opnieuw geen feestelijke Opening Watersportseizoen in Grou

LEES MEER ballenbak
09-04-2021

Nieuwe ballenbak bij Kindcentrum

LEES MEER brug-en-gouden-leeuw
06-04-2021

Vernieuwde website terherne.nl

LEES MEER schermafbeelding-2021-04-06-om
06-04-2021

Nieuws van Hercules

LEES MEER schermafbeelding-2021-03-25-om
06-04-2021

Uitdeelacties via Grou 2030

LEES MEER logo-eijgen-finance
15-03-2021

MKB-financieringsoplossingen.nl

LEES MEER schermafbeelding-2021-04-01-om
27-03-2021

Iwan en Johan de Jong rennen tot het uiterste voor KiKa

LEES MEER 20040750
31-03-2021

Tennis: een van de mooiste sporten in coronatijd

LEES MEER lente-zof
30-03-2021

Verrassend veel te doen tijdens Pasen in Zuidoost Friesland

Over ons

Drukwerk en een website zijn het visitekaartje van uw onderneming. Of het nu gaat om kranten, folders, brieven, huisstijl of direct marketing. Als Media bedrijf weten wij dat en kunnen wij dit voor u verzorgen. Van opmaak, vormgeving, drukken tot en met distributie. Desgewenst kunt u de volledige verzorging van uw flyers of geadresseerd drukwerk aan ons uitbesteden.

Vragen?

Bel ons, stuur een e-mail of laat u terugbellen:

MiddelPunt Media

  • Vormgeving
  • Bestickering
  • Webdesign
  • Drukwerk
  • Verspreiding

 

Offerte aanvragen