Effectief omgaan met privé-afspraken tijdens werktijd. Houd het duidelijk!
Grou - 08-06-2023
Column door:
Kees van den Bosch
Adviseur Technische Carrières
Herken je het? Van die collega’s die verdacht vaak privédingetjes tijdens werktijd te regelen hebben? Deze week belde een contactpersoon; ‘de jongens die hier via jou werken daar heb ik dat nooit mee, maar met de anderen des te meer’. Hoe doe jij dat? Tandartsbezoeken, fysiotherapeuten, 10-minutengesprekken midden op de dag, of zelfs ‘ik moet dan-en-dan achter de computer om kaartjes voor een bepaald festival te kunnen bemachtigen’. Te pas en te onpas verdwijnen ze voor privé-afspraken, ik ben er klaar mee!
En hij is niet de enige die hiermee worstelt. Hoe kleiner het bedrijf, hoe groter de ergernis. Vooral als een medewerker zo'n afspraak doodleuk midden op de dag plant en dan een eeuwigheid weg blijft. Wat kan hieraan gedaan worden? Zijn er bepaalde rechten / plichten voor werkgevers/werknemers?
Nou, als een medewerker een tand breekt en acuut naar de tandarts moet, dan valt dat onder het wettelijke calamiteitenverlof. Dan mag diegene gewoon onder werktijd naar de tandarts. Maar veel werknemers denken dat ze recht hebben op verlof voor elk (tand)artsbezoek. Nou, ik zal je een geheimpje verklappen: dat is niet zo! In de wet staat niks over betaald verlof voor een gewoon bezoekje aan de tandarts. Nee, daarvoor geldt het niet-wettelijke verlof, ook wel bekend als bijzonder verlof.
Sommige cao's hebben bepalingen over bijzonder verlof. Maar als jouw bedrijf niet onder een cao valt, dan komt het neer op goed werkgeverschap. Het hangt dan af van de situatie en hierover kun je afspraken maken. Oké, er zijn dus regeltjes die dit regelen. Maar laten we eens kijken hoe we dit probleem op een simpele manier kunnen aanpakken.
Het begint met duidelijkheid. Veel medewerkers hebben geen idee wat hun rechten en plichten zijn als het gaat om privé-afspraken tijdens werktijd. Dus, schep duidelijkheid en voorkom willekeur.
Tip: stel regels op over dergelijke afspraken. Zet die bijvoorbeeld gewoon in het personeelshandboek. In die regels wordt aangegeven dat wordt verwacht dat medewerkers dergelijke afspraken zoveel mogelijk buiten werktijd plannen. En als iemand parttime werkt, is het niet meer dan logisch dat diegene zijn tandartsbezoekjes inplant op een vrije dag. Maar wat als dat echt niet mogelijk is? Nou, dan is het de bedoeling dat de medewerker zijn afspraak plant aan het begin of einde van de werkdag. Zeg maar aan het randje van de dag. Klinkt best logisch, toch?
Je kunt ook bepalen dat een medewerker maximaal een bepaald aantal uur per jaar tijdens werktijd naar privé-afspraken mag. Als dat aantal wordt overschreden, kun je dat gewoon aftrekken van de bovenwettelijke vakantie-uren. Maar, hou ook zeker wat ruimte over voor uitzonderingen. In sommige gevallen moet je flexibel zijn en individuele afspraken met de medewerker kunnen maken.
Dus, beste leidinggevers, het is tijd om de regels duidelijk te maken en openlijk met ze te communiceren. Zo wordt er een balans gevonden tussen het welzijn van medewerkers en de efficiëntie van het bedrijf.
Eerlijk = eerlijk, duidelijke regels kunnen vervelend zijn. Maar voorkomen op de langere termijn zeker weten irritatie en willekeur op de werkvloer.
Hebt u vragen of opmerkingen?
058 8330001, De Finnen 10, 9001 XW Grou
Op de foto: team PART Techniek,
van links naar rechts: Sybolt van der Eems, Chris Postma, Iris Mulder, Kees van den Bosch
Naar overzicht