Heerenveen - 02-12-2020

 

Inwoners en bedrijven die zelf aan de slag gaan met duurzame energie, kunnen vanaf vandaag een aanvraag doen bij een speciaal fonds. Niet als individu, maar juist als wijk, buurt of coöperatie. In de gemeente Heerenveen zullen vijf initiatieven ondersteuning krijgen van het fonds met een waarde van maximaal € 100.000, - per initiatief. De gemeente Heerenveen en de provincie Fryslân dragen beide 250.000 euro bij. Wethouder Jelle Zoetendal en gedeputeerde Sietske Poepjes hebben het fonds gister officieel geopend.

 

Met ‘Eén voor één groener’ zijn al heel wat mensen gestart met het groener en duurzamer maken van Heerenveen. Elke stap daarin draagt bij, groot en klein. Maar soms kan dat niet alleen. Soms is het idee net even te groot of zijn gespecialiseerde bedrijven nodig om het af te krijgen. Daarvoor start de gemeente op initiatief van de raad met LEEF: het Lokaal Energie Experimenten Fonds. In het thematisch raadsakkoord is energietransitie een van de onderwerpen waarbij de gemeenteraad actief inwoners oproept mee te denken. De wens, starten met experimenteren om zo actief te leren door te oefenen, komt nu tot uiting in het project LEEF.

 

Wat is LEEF?

Bij het lokaal energie experimenten fonds kunnen initiatieven aankloppen die als groep een grote stap willen zetten in het opwekken van duurzame energie. Daar is vaak veel voorbereiding bij nodig wat kosten met zich meebrengt. Dit vormt regelmatig een drempel om een project op te starten. Wethouder Jelle Zoetendal: “Het is immers best spannend om aan de voorbereiding te beginnen als het niet zeker is of het project ook kans van slagen heeft. Daar is het LEEF voor. Het ondersteunt wijken, buurten, bedrijven of energiecoöperaties om energieprojecten van de grond te krijgen. Met als doel dat het opwekken van duurzame energie meer in eigendom komt van de gemeenschap.”

 

Voor wie is het fonds bedoeld?

LEEF is er voor de mensen uit Heerenveen, voor een initiatief in de gemeente zelf. Een groep inwoners die bijvoorbeeld met de buurt lokaal energie opwekt. Of warmtepompen wil plaatsen. Er zijn middelen en ondersteuning nodig om het experiment uit te voeren. Het beoogde resultaat is dat veel energie bespaard of opgewekt wordt zodat Heerenveen haar CO2-uitstoot vermindert. Dat mag groot in aanpak zijn, maar ook klein starten, als het dan maar vaak herhaald kan worden door meer mensen in Heerenveen. Er kan voor maximaal € 100.000, - ondersteuning gevraagd worden. Dit geld is bedoeld om mensen in te huren in de voorbereiding of om een proefmodel uit te voeren.

 

Interesse?

Op de website www.eenvooreengroener.nl/groenegangmakers staat wat voor soort projecten in aanmerking komen en wat de voorwaarden zijn.

Initiatieven hebben in januari en februari 2021 de tijd om de formele aanvraag op te stellen. In maart 2021 wordt aan vijf initiatieven subsidie toegekend. Dit na presentatie aan en beoordeling door een officiële beoordelingscommissie.

 

Hulp door een expert

Inwoners met ideeën voor duurzame energie kunnen vanaf vandaag hun initiatief delen met de gemeente. Die bekijkt samen met de initiatiefnemers of de ideeën in aanmerking komen voor het fonds. Ook krijgen de inwoners hulp bij de formele aanvraag.

 

Inwoners en bedrijven die graag een experiment starten kunnen zich aanmelden bij Michael Urlings, projectleider LEEF: 06-11462095 of via duurzaam@heerenveen.nl.

 

 

Naar overzicht

Laatste nieuws

Meer Nieuws Archief Columns Recepten


LEES MEER schermafbeelding-2024-06-12-om
12-06-2024

Help Djoeke Hopen

LEES MEER schermafbeelding-2024-06-11-om
11-06-2024

25 jaar IJsboerderij Boereiis jubileumfeest

LEES MEER foto-156-bibliotheek-akkrum
11-06-2024

Inloopbijeenkomst verhuizing Bibliotheek Akkrum

LEES MEER BELEEF Midden-Friesland Zomer
30-04-2024

BELEEF Midden-Friesland - Zomer_2024

LEES MEER mp-202412pagina12
11-06-2024

Te dwaan YN MIDDEN FRYSLÂN

LEES MEER drukwerkdeals-2024-01-16-a-en-
16-01-2024

Drukwerkacties Inclusief GRATIS Advertentie en/of Verspreiding

Over ons

Drukwerk en een website zijn het visitekaartje van uw onderneming. Of het nu gaat om kranten, folders, brieven, huisstijl of direct marketing. Als Media bedrijf weten wij dat en kunnen wij dit voor u verzorgen. Van opmaak, vormgeving, drukken tot en met distributie. Desgewenst kunt u de volledige verzorging van uw flyers of geadresseerd drukwerk aan ons uitbesteden.

Vragen?

Bel ons, stuur een e-mail of laat u terugbellen:

MiddelPunt Media

  • Vormgeving
  • Bestickering
  • Webdesign
  • Drukwerk
  • Verspreiding

 

Offerte aanvragen