Verduurzamen van bestaande woningen (vervolg)
Akkrum/Nes - 27-05-2023
Column
Nieuws van Duurzaam Akkrum Nes
Tekst: Tineke Cazemier
Maandelijks zullen we u meenemen in de activiteiten van Duurzaam Akkrum Nes (DAN) en een inkijk geven in de projecten waar DAN zich hard voor maakt.
In deze eerste serie columns willen we vooral kennis en informatie delen over het verduurzamen van bestaande woningen. Het is een hele klus om een oudere woning te verduurzamen. Waar moet je beginnen? Hoe betaal je het? Waar moet je op letten?
Om antwoorden te vinden op deze vragen ben ik op bezoek bij Chris Boessenkool. Aan de Lange Miente heeft hij samen met Esther Vinke in 2012 een huis gekocht uit 1951. In de loop van de jaren is hun huis grondig verduurzaamd. Van spouwmuurisolatie, isolatie van het dak, vloerisolatie, HR++glas, zonnepanelen en een regenwatersysteem voor de WC en wasmachine tot een nog te plaatsen warmtepomp. Hierbij het vervolg op hun verhaal.
Op basis van de warmtescan hebben Chris en Esther een meerjarenplan gemaakt, met korte termijn investeringen en investeringen voor de langere termijn. Als eerste werd de isolatie van dak en gevel aangepakt. Voor een ouder huis zijn de geijkte en uit routine toegepaste materialen meestal niet de meest optimale keuze. Goed en grondig uitzoekwerk, kritisch lezen en doorvragen was nodig om tot de juiste keuzes te komen. Het advies van Chris is dan ook om van tevoren goed in te lezen welke mogelijkheden er zijn.
Voor Chris en Esther was het bijvoorbeeld belangrijk om waar het kan biobased materialen te gebruiken. Dit zijn materialen die gemaakt zijn van hernieuwbare grondstoffen en compleet of gedeeltelijk bestaan uit biologische materialen. Chris geeft aan: “Wij hebben verschillende bronnen en sites geraadpleegd, en veel gelezen over wat mogelijk is en het beste bij ons huis en bij onze wensen paste. Zo hebben wij ervoor gekozen om ons dak van binnenuit te isoleren met een dampopen materiaal. Het voordeel hiervan is dat er, vooral in oude woningen, een veel kleiner risico op vochtproblemen is en dat het leefklimaat met name in hete zomers veel aangenamer is.
Daarnaast hebben we zonnepanelen geïnstalleerd, waarbij we al rekening hebben gehouden met onze toekomstige elektriciteitsbehoefte. We wilden echt een slag maken en hebben deze maatregelen vrij vlot achter elkaar uitgevoerd. Om dit te kunnen financieren zijn we een energiebespaarlening aangegaan. Ook hebben we gebruik gemaakt van bestaande subsidiemogelijkheden. Als we het rekensommetje maken hebben we een rendement van 4% op onze investeringen”. Hij vervolgt: “Het is een mooi proces om op deze manier met je huis bezig te zijn, een oudere woning vraagt onderhoud, als je dan toch bezig bent, doe het dan duurzaam!”
Als kers op de taart wordt er op dit moment een warmtepomp geïnstalleerd, per juni is de woning gasloos. Chris neemt ons graag mee in de zoektocht die dat weer opleverde. Voor in de volgende column.
Foto: Opbrengst zonnepark Leppagreide in april in MWh en het aantal huishoudens dat van stroom kon worden voorzien.