Friesland - 05-08-2020

 

Op een website met informatie over overlijden en uitvaart lees ik “Hoe kun jij je nabestaanden ontzorgen?” en “Het is de laatste keer dat jij nog even de touwtjes in handen mag hebben”.


En ik denk aan het gesprek dat ik eerder deze week had met een vrouw over haar wensen rondom haar afscheid. Een vrouw die nog volop in het leven staat en hoopt dat ze nog een flink aantal gezonde jaren voor de boeg heeft. Tegelijkertijd beseft ze dat het ook zo afgelopen kan zijn en dat het daarom goed is één en ander op papier te zetten en met haar kinderen te bespreken.

Eén en ander, maar niet teveel.… Ze vertelt me dat ze graag thuis wil worden opgebaard, dat ze begraven wil worden op de begraafplaats in het dorp en dat de urn met as van haar man dan mee begraven moet worden. De papieren van de verzekering en haar testament liggen in een envelop in het bureau, samen met een adressenlijst die ze elk jaar actualiseert, een aantal teksten die ze mooi vindt en ideeën voor muziek. Ze zegt “Dan hoeven de kinderen niet te zoeken naar de papieren die meteen nodig zijn en dan hebben ze een basis om te bedenken hoe ze afscheid willen nemen. Maar ik ga niet bepalen hoe zij afscheid moeten nemen, dat is aan henzelf”.

In mijn ogen slaat ze daarmee precies de spijker op de kop. Het is goed als nabestaanden een beeld hebben van de wensen van hun overleden dierbare. En bijvoorbeeld weten of ze begraven of gecremeerd wil worden of wat de adressen zijn van de mensen die een rouwkaart krijgen. Maar afscheid nemen, betekent ook met elkaar om tafel zitten en bedenken welke foto’s mooi zijn voor op de rouwkaart, welke muziek past bij moeder, of de rouwauto langs het huis moet rijden waar ze zo lang gelukkig is geweest. Want met elkaar de uitvaart voorbereiden en daardoor samen herinneringen delen, huilen en lachen zijn de eerste stappen in het rouwproces.

Nadenken over ‘Wat als....’ is goed. Maar het is minstens zo belangrijk om het gesprek aan te gaan met degenen die je het meest dierbaar zijn. Een gesprek met als thema: “Als ik overlijd, wat zijn dan mijn wensen èn hoe willen jullie afscheid nemen, wat is voor jullie belangrijk”. Dan ontzorg je je nabestaanden op een goede manier. Dat is iets heel anders dan voor de laatste keer de touwtjes nog even in handen hebben.

Anne de Jong

 

Hebt u vragen, of wilt u eens praten over uw wensen voor uw afscheid?

U kunt altijd vrijblijvend een afspraak maken.

Anne de Jong Uitvaartzorg, tel. 0566 – 60 29 22

www.dejonguitvaartzorg.nl

Naar overzicht

Laatste nieuws

Meer Nieuws Archief Columns


LEES MEER kerstkaartenmmweb
26-10-2020

Stuur deze Kerst persoonlijke kaarten

LEES MEER fotografie-jelly-mellema-9480
18-11-2020

Fusie Boermans en Heslinga & de Vries Uitvaartzorg

LEES MEER unknown-1
18-11-2020

Sinterklaasactie De Ynbring

LEES MEER fnp
18-11-2020

FNP wol fûns finansjele problemen sportferieningen en doarpshuzen

LEES MEER zuurkoolschotel-met-gehakt
17-11-2020

Overheerlijke zuurkoolschotel

LEES MEER kaart-grou
17-11-2020

RegioBank blijft in Grou

LEES MEER a34a9355-2ca0-4b64-a152-02b854
17-11-2020

Donatie voedselbank

LEES MEER evacuees
17-11-2020

Wie (her)kent Rotterdamse evacuees uit 1941 of 1942?

LEES MEER baukevisser-1
17-11-2020

Sloepverhuur en Watersportservice te Jirnsum

Over ons

Drukwerk en een website zijn het visitekaartje van uw onderneming. Of het nu gaat om kranten, folders, brieven, huisstijl of direct marketing. Als Media bedrijf weten wij dat en kunnen wij dit voor u verzorgen. Van opmaak, vormgeving, drukken tot en met distributie. Desgewenst kunt u de volledige verzorging van uw flyers of geadresseerd drukwerk aan ons uitbesteden.

Vragen?

Bel ons, stuur een e-mail of laat u terugbellen:

MiddelPunt Media

  • Vormgeving
  • Bestickering
  • Webdesign
  • Drukwerk
  • Verspreiding

 

Offerte aanvragen